Prema rečima savetodavca u Poljoprivrednoj stanici "Ovčar" Branka Tanaskovića, neophodna je maksimalna opreznost u korišćenju ovih biljaka za ishranu. U slučaju da dođe do pojave simptoma i znakova trovanja, treba se odmah obratiti zdravstvenoj ustanovi."Trovanje može biti posebno opasno ukoliko se ne prepozna na vreme. Razlogviše je što su znaci istog odloženi, u većini slučajeva od 8 do 12 sati, a nakon toga kreću bolovi u trbuhu, povraćanje i dijareja ", rekao je Tanasković Tanjugu, naglasivši da se tek posle trećeg dana registruju toksična oštećenja jetre i bubrega.On je ukazao da se korisnici i berači pečuraka, pri odabiru primeraka pronađenim u prirodi, ne rukovode samo opisima i fotografijama istih iz literature ili na internetu, već da uz dobro iskustvo i savet stručnog lica iz nekog od gljivarskih društava krenu spremni na teren.Tanasković savetuje i da se pri organizovanom plasmanu pečuraka treba povezati sa nekom od registrovanih firmi za njihovu distribuciju."Kupovinu gljiva treba obavljati kod ovlašćenih prodavaca, sa jasnom deklaracijom proizvodnje i pakovanja proizvoda", naglasio je Tanasković.
Tanjug