Obavezno pročitajte

Očistite hranu od pesticida i sačuvajte zdravlje: Potreban vam je samo jedan proizvod!

Stručnjaci odavno savetuju da voće i povrće dobro operemo pre konzumacije ili pripreme kao i da ga ogulimo ako je to moguće. Jedan sastojak koji svi imamo u svom domu pomaže u pranju pesticida koji se koriste u proizvodnji voća i povrća...

Fitnes & Nutricija
19:35h Autor:
Očistite hranu od pesticida i sačuvajte zdravlje: Potreban vam je samo jedan proizvod!
Foto: Shutterstock

Sastojak koji sve domaćice imaju u svom domaćinstvu, natrijev-bikarbonat ili soda bikarbona ima mnogo primena, a američki naučnici istraživanjem su utvrdili da je njena upotreba u ispiranju pesticida sa voća delotvornija od obične vode.

Rezultate istraživanja objavili su u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry", prenosi "Newsweek".

Naučnici dugo upozoravaju da voće apsorbira pesticide i da ih je s površine moguće isprati sodom bikarbonom, ali niko do sada nije izmerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli i u kojoj meri ih soda bikarbona može ukloniti. Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko u voćku pesticidi prodrli i u kojoj ih je mjeri moguće isprati, rekla je Lili He, naučnica na Univerzitetu Masačusets i jedna od glavnih autorka studije, dodavši da su ona i kolege u eksperimentima koristili organske jabuke i dve hemikalije koje se često upotrebljavaju u tretiranju voća u Sjedninjenim Američkim državama.

Jedna od hemikalija bila je ona pod nazivom tiabendazol koja služi za uništavanje gljivica, a druga pod nazivom fosmet koja uništava štetne kukce.

Zalili su voće najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu sa pravilima. Potom su pokušali da ih isperu običnom vodom, sodom bikarbonom i otopinom razređenog izbeljivača. Nakon petnaestminutnog ispiranja sodom bikarbonom gotovo sve hemikalije uklonjene su s površine voća.

Kora jabuke puna je nutrijenata, ali u njoj je i puno pesticida. Kada jedete jabuku možete da odlučite da li ćete oguliti koru ili ne. Ali isto to ne možete primeniti kod voća poput grožđa ili kod povrća poput spanaća, kazala je He.

Postoji mogućnost i da se po voću iz flaše s raspršivačem pošprica sirće pa da se potom opere u vodi. Sirće uništava bakterije pa ga možete i samostalno koristiti za čišćenje plodova.

Jedna od metoda je i namakanje voća u vodi, u morskoj soli i soku limuna u trajanju od 10 minuta.

Nijedan pesticid nije u potpunosti povezan s dugoročnim uticajem na ljudsko zdravlje, poput na primer povećanog rizika od razvoja raka. Zasigurno ne tako niske količine, koje su uostalom i dopuštene. Ali reči koje se u ovom kontekstu spominju poput "sigurnosti" i "rizika" škakljive su kada su potrošači u pitanju.

Smatram da je vrlo važno smanjiti rizik od izloženosti prehrambenih namirnica pesticidima, rekla je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs