Doner kebab spada u najpopularnija "brza jela" širom Evrope. Propisima je određeno da doner kebab mora da se sastoji od kriški teletine, do 60 odsto mlevene govedine ili ovčijeg mesa, začina, jaja, luka, mleka i jogurta. Ali, da li je baš tako u praksi?
Ekipa magazina "Markt" nemačke regionalne televizije NDR ispitivala je sastav telećih donera iz pet radnji u Hamburgu. Rezultati iz laboratorija su iznenađujući.
Bivši radnici restorana brze hrane otkrili: Šta nikada ne bi naručili, odvratne tajne posla!
U četiri od pet ispitanih doner kebaba pronašli su i ćuretinu, potom visok sastav mlevenog mesa najnižeg kvaliteta, skoro mesnog otpada, te štetni glutamat koji služi kao pojačivač ukusa i zamena za so.
Ovo poslednje je razlog zašto udruženja potrošača zahtevaju da se jasno označi pravi sastav štetnih "aditiva" i nekvalitetnog mesa. Jer, istraživanje iz Hamburga pokazalo je da 80 procenata onoga što se naziva doner kebabom to zapravo nije.