Boza je orijentalni napitak, star više od hiljadu godina. Nekada smo u svakoj poslastičarnici mogli da se osvežimo bozom ali u ova moderna vremena to je postala retkost. Bozu su mnogi pili u detinjstvu, gaseći žeđ tokom letnjih vrućina upravo hladnom bozom.
Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja deca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina.
Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje...Recept za bozu je jednostavan i svako je, bez problema, može pripremiti u svom domu.
Sirotinjska jela koja smo obožavali: Najlepše iz bakine kuhinje! (RECEPTI)
Sastojci: 5 l vode, 1 kg šećera, 600 g neprosejanog kukuruznog brašna, 30 g kvasca.Priprema: Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuvajte oko 2 sata uz povremeno mešanje. Kada se ohladi dodajte kvasac i to tako što ćete ga prethodno razmutiti u malo vode i ostaviti da naraste. Izmešajte i ostavite da odstoji preko noći.
Sledećeg dana procedite i dodajte šećer. Dobro mešajte, dok se šećer ne istopi.
Zbog relativno velikog udela kvasca, boza ne može dugo da zadrži slatkasti ukus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mešavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj ukus. Zato je obavezno treba držati u frižideru, ali i pripremati količinu koju možete da potrošite u relativno kratkom vremenu.
Boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda, dok u Turskoj, odakle potiče, vole da je posluže sa cimetom.
Isekla je luk na 4 i dela i prelila sirćetom: Ovo je čista magija! (VIDEO)