Lubenica u najvećoj meri, ali i dinja, krastavci i tikve sadrže aminokiselinu citrulin koja je specifična po tome što utiče na smanjenje bolova u mišićima, prenosi portal Vitamini.

Ranija istraživanja su otkrila da citrulin ima antioksidativne sposobnosti i kao takav može da proizvede kiseonik u dušniku koji podstiče relaksaciju i širenje krvnih sudova, povoljno deluje kod erektilne disfunkcije (impotencije), hipertenzije i ateroskleroze.

U istraživanju je učestvovalo sedam zdravih studenata koji su u tri različita navrata, posle testa maksimalnog napora na cikloergometru popili 500 ml soka od lubenice sa sadržajem citrulina od 1,17 grama ili sok od lubenice dodatno obogaćen citrulinom od oko 5 grama citrulina ili placeba.

Rezultati su pokazali da su obe grupe koje su unosile sok od lubenice osćećale značajno manji bol u mišićima u poređenju sa placebo grupom, što pokazuje da sok od lubenice ima potencijal da postane novi funkcionalni napitak za sportiste.

Nova studija španskih naučnika otkrila je da sok od lubenice može biti vaš saveznik kod ublažavanja bolova u mišićima nakon vežbanja