ZAŠTO JE DOBRO JESTI PIHTIJE? Ovo je jedini način da dobijete SASTOJAK koji leči od glave do pete, posebno ŽENE

Pihtije su sam želatin, a želatin znači kolagen, a kolagen znači mladost - Žene, samo napred

Fitnes & Nutricija
12:15h Autor:
ZAŠTO JE DOBRO JESTI PIHTIJE? Ovo je jedini način da dobijete SASTOJAK koji leči od glave do pete, posebno ŽENE
Foto: Shutterstock

Već smo vam pričali kako smo napravili nedeljne zalihe domaćeg kolagena, a danas vam pričamo o tome kako naši stari nisu bili ludi kada su spremali i rado jeli pihtije.

Zašto? Zato što su pihtije pune želatina, tj oblika kolagena izvučenog iz kože, kostiju i hrskavice životinjskog porekla.

Želatin se koristi u svrhu mršavljenja jer smanjuje apetit, povećava osećaj sitosti i tako vam pomogne da smršate.

Poznato je da se želatin koristi i kod kostobolje ili problema sa bolom u zglobovima.

Želatin ima veliku primenu u kozmetičkoj industriji jer je osnovni sastojak antirid krema i preparata protiv starenja. Zbog nedostatka kolagena dešavaju se mnoge promene u organizmu, a prvo se vide na koži i kosi. Starenjem opada sposobnost organizma da sintetiše kolagen pa vlakna u koži gube elastičnost i stvaraju se bore. Starenje se ne može sprečiti, ali se njegove posledice mogu ublažiti. Kolagen vezuje vodu i tako smanjuje dehidriranje organizma pa tako i kože.

Kako ne biste ispijali želatin ili kolagen po ceo dan, probajte da ove zime jedete pihtije i spojite korisno i lepo.

Pihtije
foto: Shutterstock

Recept za goveđe pihtije od nogica

Pihtije se kod nas uglavnom prave od svinjskih nožica jer su one dostupnije u prodaji, ali naravno goveđe pihtije se prave od goveđih nožica. Princip je isti, bitno je da imate nogice koje su dobro oprane i očišćene i stavite ih da se kuvaju u najmanje 5 litara vode. Kad prokuvaju, penu koja se stvara na površini skidate kašikom. Kad nestane pene dodate zrna bibera, lovorov list, so, peršun i kuvate dok se meso ne odvoji od kostiju. Polovina vode treba da uvri i da bude lepljiva. Ni slučajno ne dolivajte vodu.

Skinete kašikom nakupljenu masnoću sa vrha, izvadite meso i stavite ga u sudove gde ste planirali da ulijete skuvanu tečnost, pa proceđenu tečnost prelijete preko mesa, dodate sitno iseckani beli luk i pospete mlevenim biberom. Ostaviti na hladnom mestu sudove sa pihtijama da se masa stegne i služite kao predjelo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs