Ukoliko želite da nabavite povrće sa mnogo povoljnih uticaja na zdravlje, tikvice su idealan izbor!
Postoji mnogo načina pripreme i mogućnosti da u njima uživate, a uz to ćete organizmu podariti i nekoliko preko potrebnih vrsta vitamina i minerala.
Zašto je za vas dobro da jedete tikvice, saznajte OVDE.
Osim odličnog delovanja na zdravlje u fenomenalnog ukusa, postoji i nekoliko činjenica o tikvicama koje verovatno niste znali, a veoma će vas iznenaditi!
Vrlo malo kalorija
Oko 250 grama seckane tikvice sadrži samo 19 kalorija. Kako bi vam bilo jasnije, to je za čak 40 do 50 odsto manje kalorija u odnosu na istu količinu niskokaloričnog povrća, poput brokolija - piše Hafington post.
Upravo zbog niske kalorijske vrednosti, u tikvicama možete uživati na najrazličitije načine - možete ih jesti pohovane, kuvane, pečene, sirove, u salati... Za pikantnije ukuse, možete grilovati tikvice zajedno sa drugim ukusnim povrćem.
OVDE možete pročitati jelovnik za dijetu sa tikvicama, koja skida 6 kilograma za mesec dana!
Voćka sa jestivim cvetovima
Iako je svrstavamo u povrće, tikvica je tehički voće, jer poreklo vodi iz cveta, koji je takođe jestiv.
Odlična namirnica za srce
Tikvice sadrže veliku količinu kalijuma - 295 miligrama na 250 grama, odnosno 8 odsto preporučene dnevne doze ovog minerala.
Američko udruženje kardiologa smatra da kalijum može biti od velike pomoći kada je reč o kontroli krvnog pritiska, jer smanjuje štetne efekte soli u vašem telu. Studije ukazuju da povećanje unosa kalijuma može smanjiti rizik od moždanog udara, kao i smanjiti šanse za razvoj srčanih oboljenja.
A recept za lek za srce star 800 godina, pročitajte OVDE.
Takođe, tikvice su bogate vitaminom C, moćnim antioksidantom koji vaše ćelije podstiče na bolje funkcionisanje, snižavanje krvnog pritiska i štiti arterije od začepljenja. Samo 250 grama tikvica sadrži 20 miligrama vitamina C, odnosno oko 33 odsto preporučene dnevne doze.
Zamena za špagete
Za bolji i potpuno drugačiji ukus, možete slobodno dodati tikvice u vaše recepte sa špagetama. Ali, ovu testeninu možete i u potpunosti zameniti tikvicama!
To je odlična alternativa, dosta zdravija, a vrlo ju je lako napraviti - potrebno vam je samo rende ili sekač, koji će od tikvice napraviti dugačka rezanca.
Nije uvek zelena
Postoji i žuta verzija tikvice! Istog je oblika i veličine kao zelena, ali je ukus malo slađi. Budući da zadržava svoju boju prilikom kuvanja, žuta tikvica je odličan izbor ako želite da dodate malo ukusne, sunčane nijanse bilo kom jelu.
Koja još voćka ima svoju žutu verziju, saznajte OVDE.
Internacionalni pedigre i mnogo imena
Italijani su mislili da su stvorili modernu vrstu tikvice iz porodice bundeva, a koju su zapravo doneli iz Amerike.
Italijanska reč za tikvicu je "zucca", dok se u Americi koristi naziv "zucchini". Zato se u mnogim italijanskim receptima pominje italijanska bundeva kao sastojak, a zapravo se misli na tikvicu.
Kako god bilo, ovo povrće prisutno je još od 5.500 godine pre nove ere, gde se svakodnevno koristilo u ishrani širom Centralne i Severne Amerike. U restoranima širom Evrope, jela napravljena od tikvica nazvana su "courgette".
Kako da uklonite štetne hemikalije sa povrća, pročitajte OVDE.