Ponekad nismo svesni pravih uzroka gojaznosti, čini nam se da ne konzumiramo prevelike porcije, koristimo maslinovo ulje za prženje jer je zdravije... E pa, tu su prave greške i tu se podmuklo sakrivaju razlozi za gojaznost - u navikama koje stalno sprovodimo tokom pripremanja hrane!
Za vas smo izdvojili 5 najčešćih grešaka tokom kuvanja i kako ih izbeći: pročitajte, unesite male promene u kulinarsku rutinu i bićete zdraviji, a i linija će vam biti zahvalna.
Razne vrste ulja nisu prilagođene visokim temperaturama, odnosno nemaju visoku tačku ključanja, prilikom čega dolazi do uništavanja svih hranjivih sastojaka i stvaranja supstanci loših za zdravlje. Zato je najbolje da za prženje hrane koristite ulje uljane repice ili palmino ulje, dok je maslinovo ulje idealno konzumirati sveže u salatama ili da se u jelo doda na samom kraju kuvanja.
2. Loša procena porcije
Prilikom serviranja hrane na tanjir porciju obično merimo okom, što je pogubno za liniju. U kontrolisanju porcija pomoći će vam jednostavan savet: na tanjir prvo odvojite polovinu količine koju mislite da možete da pojedete, a ukoliko niste siti nakon takve porcije, dopustite sebi samo par dodatnih zalogaja.
Ako pratite recept striktno i bez malih promena, gubite mogućnost da jelo učinite zdravijim. Za većinu osnovnih sastojaka recepta postoje zdravije alternative, pa tako, na primer, umesto cele šoljice pavlake možete koristiti polovinu, a ostatak doze nadoknaditi pireom od avokada. Takva promena znatno će smanjiti broj kalorija i količinu masnoće, a neće promeniti teksturu i ukus jela.
4. Probanje jela tokom spremanja
Sve dok se grickanje tokom pripreme obroka svodi na zalogaje povrća oprostivo je, ali ako probate jelo u toku spremanja nekoliko puta, pa još i hleb umačete u sos ili jedete testeninu dok umak ne prokuva, unosite dodatne kalorije. Kako biste izbegli ovu lošu naviku, pijte vodu dok kuvate jelo, a za svaki zalogaj koji ste pojeli pre obroka, stavite manje jela na tanjir.
So, šećer i masti su najkorišćeniji pojačivači ukusa koje stavljamo u svako jelo, ne razmišljajući kako količinu kalorija jela na taj način dramatično povećavamo. Umesto standardnih začina, pokušajte da koristite sveže ili suve biljke intenzivnog mirisa i primamljivog ukusa, koje će svako jelo oplemeniti, a liniju tela držati pod kontrolom.
