Zdrava ishrana

Doterajte liniju: 5 zalogaja u borbi protiv viška kilograma

Postoje namirnice koje možete da jedete bez straha da ćete se ugojiti, naravno nećete samo na njima živeti, ali uz pomoć njih i te kako svoju ishranu možete da dovedete u red
Fitnes & Nutricija
18:46h
Doterajte liniju: 5 zalogaja u borbi protiv viška kilograma
Foto: Thinkstock

Večita boljka sa kojom se suočavamo prilikom neredovitih i nezdravih obroka i nedostatka kretanja je gojenje, koje osim neželjenog izgleda povlači i niz zdravstvenih tegoba. U borbi sa lepljenjem viška kilograma pomaže upravo hrana! Naime, postoje namirnice koje možete da jedete bez straha da ćete se ugojiti, naravno nećete samo na njima živeti, ali uz pomoć njih i te kako svoju ishranu možete da dovedete u red.

Kelj

Zelena lisnata glavica sadrži čak 45 vrsta različitih flavonoida. Reč je o zdravim antioksidansima koji organizam čiste od štetnih materija. Sem toga, kelj obiluje gvožđem i kalcijumom, vitaminom C i omega 3 masnim kiselinama. Šoljica kelja sadrži tek 30 kalorija, a osim kuvanog možete da ga konzumirate u energetskim napicima.

OVDE saznajte kojih 5 napitaka poboljšavaju vaše zdravlje.

Cimet

Ovaj jednostavan i podcenjen začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem pola do dve kašičice cimeta svakog dana možete da snizite šećer u krvi i holesterol za čak 10 do 20 odsto. Ovaj začin ne mora da bude rezerviran samo za poslastice, posipajte ga po svakom obroku - ujutro po žitaricama, po salati u glavnom obroku ili kao dodatak zdravim napicima.

Parmezan

Pikantnog ukusa, ovaj najčešći dodatak jelima s testeninom zaslužuje veću pažnju u ishrani. Naime, parmezan sadrži sve najbolje sastojke iz mleka. Među njima, najvažniji proteini olakšavaju apsorbovanje i probavu svih hranjivih sastojaka jer se pretvaraju u peptide i slobodne aminokiseline. Brzina probave proteina iz parmezana traje do 45 minuta, a osećaj sitosti produžava.

Kako da utolite glad bez kalorije pročitajte OVDE.

Crvena paprika

Najpopularnije ljute papričice u sebi sadrže kapsaicin. Ovaj sastojak podstiče sagorevanje masnoća i stimuliše nervni sistem da proizvodi toplotu koja u organizmu povećava sagorevanje kalorija. Komadić paprike možete da ubacite u supe, variva, a običnu crvenu papriku sveže narezanu možete da dodate u salate. Sem toga, paprika obiluje vitaminom C i vlaknima kojima produžava osećaj sitosti.

Zob

Popularna žitarica obiluje vlaknima koji produžuju osećaj sitosti u telu. Rastvorljiva vlakna iz zobi snižavaju masnoću i holesterol, a zob se sporo vari čime sprečava podizanje šećera. Zob možete da konzumirate za doručak ili da mlevenu dodate u zdrave napitke.

Kako izgleda mršavljenje za svako starosno doba pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs