Zdravlje na usta ulazi

NUTRICIONISTA MAJA ASTALOŠ: 15 koraka za čišćenje organizma od otrova!

Detoksikacija ili čišćenje organizma je veoma važno i neophodno za sve nas. Obično se savetuje da to bude s promenom godišnjih doba, pa je proleće idealno za prvu veliku detoksikaciju

Fitnes & Nutricija
Autor:
NUTRICIONISTA MAJA ASTALOŠ: 15 koraka za čišćenje organizma od otrova!
Foto: Printscreen/youtube/happy tv

Čišćenje organizma se sprovodilo vekovima. U hrišćanstvu se to radi putem posta, kada se gladuje/posti 40 ili više dana. Proleće je idealno godišnje doba za detoksikaciju organizma.

Ako ne znate odakle i kako da počnete, poslušajte ove savete stručnjaka:

Nutricionista Maja Astaloš dala je i 15 saveta kako da se što lakše i pravilnije uradi detoksikacija i organizma.

1) Redovan doručak 2 sata nakon ustajanja

2) Salata od sirovog sezonskog povrća, sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, jabukovo sirće

3) Integralni hleb bez pivskog kvasca

4) Redovan unos sirove šargarepe i ribljeg ulja

5) Kvalitetno žvakanje hrane

6) Češći, a manji obroci

7) Zdrava hrana i obrada: sirova, kuvana na pari ili pečena bez dodatnih masnoća

8) Izbegavati namirnice koje sadrže šećer

9) Masna hrana pomera pH ravnotežu u debelom crevu ka baznoj, čime se stvaraju uslovi za truljenje hrane i stvaranje otrovnih gasova

10) Redovna upotreba sirovog belog luka, ljute paprike, kima, đumbira i karija popravlja raspoloženje

11) Neka obroci budu jedostavni. Mešanjem previše namirnica u jednom obroku, naročito slatkih i slanih, ili korišćenjem voća i napitaka, odmah nakon obroka otežavamo kvalitetno varenje spiranjem želudačnih sokova koji učestvuju u varenju

12) Unositi dovoljne količine tečnosti, do 2 litara vode, prirodnih čajeva i sveže ceđenih sokova

13) Male količine nerafinisanog ulja za obroke i salate : susamovo, laneneno, maslinovo, bundevino, kokosovo

14) Uvedite jedan dan odmor od hrane. Taj dan jedite salate od svežeg voća i povrća, sa hladno ceđenim uljem i jabukovim sirćetom i algama. Možete jesti i čorbu od povrća, kao i sušeno voće sa bademom. Količine sami određujete, bitno je da nema gladi i nervoze.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs