Čišćenje organizma se sprovodilo vekovima. U hrišćanstvu se to radi putem posta, kada se gladuje/posti 40 ili više dana. Proleće je idealno godišnje doba za detoksikaciju organizma.
Ako ne znate odakle i kako da počnete, poslušajte ove savete stručnjaka:
Nutricionista Maja Astaloš dala je i 15 saveta kako da se što lakše i pravilnije uradi detoksikacija i organizma.
1) Redovan doručak 2 sata nakon ustajanja
2) Salata od sirovog sezonskog povrća, sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, jabukovo sirće
3) Integralni hleb bez pivskog kvasca
4) Redovan unos sirove šargarepe i ribljeg ulja
5) Kvalitetno žvakanje hrane
6) Češći, a manji obroci
7) Zdrava hrana i obrada: sirova, kuvana na pari ili pečena bez dodatnih masnoća
8) Izbegavati namirnice koje sadrže šećer
9) Masna hrana pomera pH ravnotežu u debelom crevu ka baznoj, čime se stvaraju uslovi za truljenje hrane i stvaranje otrovnih gasova
10) Redovna upotreba sirovog belog luka, ljute paprike, kima, đumbira i karija popravlja raspoloženje
11) Neka obroci budu jedostavni. Mešanjem previše namirnica u jednom obroku, naročito slatkih i slanih, ili korišćenjem voća i napitaka, odmah nakon obroka otežavamo kvalitetno varenje spiranjem želudačnih sokova koji učestvuju u varenju
12) Unositi dovoljne količine tečnosti, do 2 litara vode, prirodnih čajeva i sveže ceđenih sokova
13) Male količine nerafinisanog ulja za obroke i salate : susamovo, laneneno, maslinovo, bundevino, kokosovo
14) Uvedite jedan dan odmor od hrane. Taj dan jedite salate od svežeg voća i povrća, sa hladno ceđenim uljem i jabukovim sirćetom i algama. Možete jesti i čorbu od povrća, kao i sušeno voće sa bademom. Količine sami određujete, bitno je da nema gladi i nervoze.