Luk je među najpopularnijim i nakorišćenijim povrćem u celom svetu. Ni neprijatan miris i oštar ukus ne obeshrabruju ljude da jedu čak i sirov luk. Čemu duguje svoj uspeh? Osim toga, on ne samo da se koristi u kulinarstvu, nego se smatra i lekom protiv mnogih bolesti, uključujući običnu prehladu.

Sirup od luka se smatra najpopularnijim narodnim lekom napravljenim od povrća. Iako zvuči veoma apetitno, ovaj prirodan lek koji su koristile naše bake i prabake, ponovo je u modi.

Šta je sirup od luka?

Recept je jednostavan - sve što treba da uradite jeste da dodate veliku količinu meda u luk i da ga ostavite na kratko kako bi pustio sok. Nažalost, sirup ima neprijatan ukus i miris - slatkoću, pomešanu sa pikantnom aromom luka. Uprkos tome što med blago umekšava sirove note, ne može da se izbegne miris luka.

Iako se ideja o kombinovanju luka i meda čini pomalo kontroverznom i odbojnom, dobijeni lek može da učini čuda. Vekovima je sirup od luka cenjen zbog njegove sposobnosti da se bori sa prehladama i da ojačava imunitet organizma. Ali to nije sve. Šta vredi da znate o sirupu od luka i zašto se smatra unikatnim sredstvom za dobro zdravlje?

(Stil.kurir.rs)

Tradicionalana narodna medicina ovu kombinaciju sastojka smatra najboljom preventivom mnogih oboljenja, ali i delotvornim lekom.