Najpre da kažemo, obe vrste ovog voća usporavaju starenje, dobro utiču na kožu, sadrže dosta vlakana zbog čega dobro utiču na varenje, pune su vitamina i sjajne za imunitet. Takođe, pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, a sve ove dobre efekte imaju zahvaljujući jednom ključnom sastojku – resveratrolu.
A jedina razlika između crnog i belog grožđa je to što crno sadrži dosta više resveratrola.
Međutim, to ipak ne znači da treba da jedete samo crno grožđe, a na belo zaboravite.
Prvo, ideja nije da unesete što više resveratrola, a drugo, belo grožđe sadrži jednu komponentu koje u crnom uopšte nema – reč je o katehinima.
Katehini su veoma moćni antioksidanti koji imaju jako antizapaljensko dejstvo. Ne samo što čiste kožu i vraćaju joj sjaj, već rade i protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija u telu i čiste creva.
Dakle, da rezimiramo – crno grožđe sadrži više resveratrola, ali belo sadrži katehin, tako da jedno grožđe ne može da zameni drugo jer imaju različite efekte, te stoga treba jesti obe vrste.