Peganski način ishrane - da, kombinacija reči paleo i vegan - osmislio je Dr Mark Hyman u želji da spoji najbolje od oba sveta. On smatra da 75% obroka treba da čine namirnice biljnog porekla, a 25% mesa bez masti od životinja uzgajanih na etičan i održiv način. Po njegovom shvatanju, ovakav način ishrane smanjuje rizik od hroničnih bolesti, upala i poboljšava opšte stanje organizma.

Kao poznat autor naslova vezanih za ishranu, direktor Centra za funkcionalnu medicinu klinike Klivlend i medicinski urednik magazina The Huffington Post, Dr Himan već godinama savetuje velik broj ljudi po pitanju ishrane. Ideju da spoji elemente veganske i paleo ishrane dobio je zato što istraživanja pokazuju da i jedna i druga pomažu u gubitku kilograma, lečenju dijabetesa kao i snižavanjunivoa holesterola u krvi. Od svog nastanka 2014. godine, peganski način ishrane je polako ali sigurno privlačio sve više i više pažnje.

OSNOVNI PRINCIP

Za razliku od nekih drugih dijeta, peganska ne propisuje šta treba jesti u okviru određenih obroka, već pruža smernice odabira namirnica koji se zaniva na nekoliko osnovnih principa.

Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom su na vrhu liste koju preporučuje peganska ishrana. Dakle, velike količine povrća, voća, orašastih plodova, semenki koje sve zajedno treba da čine 2/3 dnevnog unosa hrane. Pored njih, konzumira se i meso ali samo ono koje je gajeno na organski način. Jedno od najvažnijih pravila peganske ishrane jeste organska hrana koja se maksimalno zasniva na lokalnoj proizvodnji, izbegavanje hemijskih dodataka, aditiva, pesticida i GMO uzgoja.

PREDNOSTI PEGANSKE ISHRANE

  • Obilje voća i povrća
  • Hrana niskog glicemijskog indeksa
  • Održivost i ekološki pristup

MANE PEGANSKE ISHRANE

  • Moguć nedostatak hranljivih materija
  • Komplikovana za pratiti u društvenim situacijama
  • Viši troškovi

(Stil.kurir.rs)

Paleo i veganski način ishrane poznati su svima, a većina ih smatra različitim krajnostima (iako i jedna i druga za krajnji cilj imaju zdravlje) zato što se prva zasniva velikim delom na mesu koje su naši preci jeli, dok su iz druge isključeni svi proizvodi životinjskog porekla.