Sa krajem jeseni i početkom zime, sve više ljudi muči suvi kašalj i grlobolja. Kada nas boli grlo, svi posežemo za lekovima, a mnogo bolje rešenje su svakako prirodni rastvori koje vrlo lako možemo da napravimo i sami.
Donosimo vam četiri recepta koji će u vrlo kratkom roku da smire nadraženo grlo, umanje bol i uište bakterije. Pored toga, ovi rastvori će smanjiti iritaciju tkiva i uraditi dezimfekciju sluzokože.
1. Kurkuma i morska so
U 250 ml mlake vode razmutite 1 kašičicu praha kurkume i pola kašičica morske soli. Kurkuma je poznata po antiseptičkim svojstvima pa dobro deluje protiv bolova.
2. Jabukovo sirće i med
U 250 ml mlakog čaja od žalfije dodjte 1 kašičicu jabukovog sirćeta i 1 kašiku meda. Med će ublažiti osetljivost grla, dok će sirće delovati antibakterijski.
3. Beli slez
U 250 ml čaja od belog sleza dodajte i 1 kašičicu đumbira u prahu. Đumbir je snažan antiseptik i dobar je protiv bolova, dok slez smiruje nadraženu sluznicu disajnih puteva.
4. So i voda
Ovo je tradicionalni i vrlo jednostavan lek za grlobolju. U šolju tople vode dodajte i četvrtinu kašičice soli i dobro promešajte.
Primena rastvora:
Uzimajte manje gutljaje i progrgljajte celu količinu koju ste napravili. Nikako ne gutajte rastvor. Kod svakog ispiranja usta pripremite svež rastvor.