Naime, zaključak istraživača koji su radili na ovoj studiji je da konzumiranje kafe pre doručka smanjuje adekvatnu reakciju organizma na povišen nivo šećera u krvi, zbog čega oni preporučuju da se kafa pije posle, a ne pre doručka.
U ovoj naučnoj studiji učestvovalo je 29 zdravih odraslih ljudi, koji su bili subjekti tri različita eksperimenta, između kojih je prošlo bar nedelju dana. U prvom od njih, dobrovoljci su zamoljeni da spavaju od 11 uveče do 7 ujutru, a kada ustanu da konzumiraju šećerni napitak sa istim brojem kalorija kao tipičan doručak. U drugom eksperimentu, istraživači su ih budili na svakih sat vremena usred noći i zahtevali su od njih da im odgovore na poruku. I u ovom slučaju, dobrovoljci su dobili zadatak da po ustajanju popiju šećerni napitak. Treći eksperiment je bio sličan drugom, s tim da su njegovi učesnici morali da popiju kafu pre konzumiranja šećernog napitka.
Loše ste spavali i probudili ste se umorni. Naravno, prva stvar koju radite je da se nekako doteturate do kuhinje i spremite svoju prvu jutarnju kafu, koja će vas propisno razbuditi. Nova studija Univerziteta u Batu, međutim, otkrila je da to možda i nije toliko dobra ideja.