Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.
Smokve su mnogima omiljeno letnjevoće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za lečenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suve smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Ivana Šimić, mag. nutricionizma, pojasnila je koje su to dobrobiti smokve:
1. Prevencija raka
Naučno je dokazano da ekstrakt smokve, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju mogućnosti pojave tumora. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate.
Takođe, vjeruje se da pomažu i kod raka dojke u periodu nakon prestanka menstruacije.
2. Smanjuju holesterol
Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.
Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje da jedete smokve nekoliko dana pre odlaska na sunčanje.
7. Podmlađuju
Zbog sadržaja značajne količine vitamina B kompleksa, smokve osiguravaju elastičnost i blistavost kože. Ukoliko ih jedete svakog dana, primetićete drastičnu razliku u izgledu kože lica.
Treba ih jesti sveže, jer su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom
