MOĆNA BOBICA

Moćna bobica: Evo zašto je dobar čaj od brusnice

Ova biljka oslobodiće vas velikog broja neprijatnosti koje sa sobom nose infekcije urinarnog trakta i problemi sa bubrezima

Fitnes & Nutricija
09:53h Autor:
Moćna bobica: Evo zašto je dobar čaj od brusnice
Foto: Profimedia / Ilustracija

Brusnica je biljka od koje se obavezno pije čaj kad imate problem sa urinarnim infekcijama.

Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, ateroskleroze (suženja krvnih sudova), komplikacija dijabetesa. Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osveženje ili za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih sudova.

Kako deluje brusnica?

Brusnica sadrži proantocijanidine koji "opkoljavaju" bakteriju ešerihiju koli i sprečavaju njeno nastanjivanje na zid mokraćne bešike i mokraćnih puteva. Deluje i na druge patogene urinarnog trakta (Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis).

Šta kažu naučna istraživanja?

Efikasnost brusnice u tretmanu urinarnih infekcija je potvrđena, a dokazano je da sprečava pričvršćivanje bakterija za zidove mokraćne bešike. Brusnica pokazuje antibakterijsko dejstvo protiv gotovo svih vrsta bakterija koje napadaju urinarni trakt.

Kako se uzima brusnica?

Koriste se plodovi (sveži ili osušeni), čaj, sok, sirup, koncentrat, kapsule. Zbog veće količine vitamina C brusnica ima kiselkast ukus. Tečni oblici se koriste u zavisnosti od koncentracije, od nekoliko kašika (koncentrat) do nekoliko decilitara na dan (sok). Može se koristiti i preventivno, kod osoba koje su sklone ponovljenim urinarnim infekcijama.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs