vodite računa

Osteoporoza napada iz senke: Ne dozvolite da ova bolest upravlja kvalitetom vašeg života!

Ne dozvolite sebi da prekasno reagujete

Lepi & Zdravi
09:36h Autor:
Osteoporoza napada iz senke: Ne dozvolite da ova bolest upravlja kvalitetom vašeg života!
Foto: Shutterstock

„ Imam 50 godina. U mladosti sam se bavila gimnastikom, a i aktivno sam skijala. Ne mogu da verujem da sam pri nespretnom doskoku na stepenicu doživela prelom kuka. Mislila sam da sam zdrava i jaka, nepobediva, a potom sam otkrila da je osteoporoza već bila uzela maha, a ja to nisam znala...ili mogu reći da sam možda poricala simptome. Bolove koje sam povremeno osećala u kostima, pripisivala sam svojoj hiperaktivnosti i želji da stignem sve, mislila sam samo da mi treba više odmora. Da li je moguće da sam toliko pogrešila što nisam ranije otišla na pregled, i što nisam ni znala za ovo oboljenje“?

Ovo je samo jedna od priča, a ima ih bezbroj. Najveći broj osoba prekasno saznaju da imaju osteoporozu, i da se nisu se na vreme zaštitile. Prema podacima Internacionalne fondacije za osteoporozu, ovu bolest ima preko 200 miliona žena širom sveta. Jedna od tri žene preko 50 godina će gotovo sigurno doživeti prelom izazvan osteoporozom, dok je kod muškaraca verovatnoća osteoporotskog preloma 1:5.

U Srbiji, prema nezvaničnim procenama, više od pola miliona ljudi je pogođeno problemom sa osteoporozom. Glavni problem, pored nedostatka informacija o osteoporozi u periodu života kada bi već trebalo krenuti sa prevencijom, je i poricanje ličnog rizika nakon 50. godine, naročito kod žena u menopauzi, kada dolazi do smanjenja gustine kostiju usled hormonalnih promena. Takođe, ograničen pristup dijagnostici, prevenciji i lečenju osteoporoze pre bilo kakvog preloma kao vidljivog rezultata ove bolesti, doprinosi porastu razvijanja osteoporoze.

Kako uopšte dolazi do pojave ove bolesti? Osteoporoza nastaje usled smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju. Kao rezultat toga, kosti postaju slabe i podložne prelomima. Najčešći prelomi nastaju usled pada, a u slučajevima već ozbiljno uznapredovale bolesti, čak i usled kijanja, kašlja i minimalnih udaraca.

Prema definiciji Svetske Zdravstvene Organizacije, ako je koštana gustina izmerena na aparatu koji meri gustinu kostiju- osteodenzitometar, manja za 2,5 ili više standardnih devijacija u odnosu na prosečnu koštanu gustinu mladih osoba, radi se o osteoporozi.

Koji su faktori rizika za dobijanje osteoporoze? Faktori rizika koje možemo kontrolisati su, pre svega, fizička neaktivnost i smanjena snaga mišića, pušenje, konzumiranje alkohola u većim količinama, telesna težina ispod proseka, intenzivni i teški treninzi, naročito kod sportista, upotreba kortikosteroida, kao i raznih lekova, poput antidepresiva, anksiolitika i raznih vrsta sedativa. U faktore rizika koje ne možemo kontrolisati spadaju genetska komponenta- porodična istorija, starost i pol.

Osteoporoza obično ne daje vidljive simptome dok ne dođe do preloma kosti. Postavlja se pitanje kako da se zaštitimo na vreme od ove podmukle bolesti? Rešenje u je u blagovremenoj prevenciji i ranom pregledu. Glavna metoda za merenje mineralne gustine kostiju je DEXA metoda (osteodenzitometrija). Osteodenzitometrija precizno meri mineralnu gustinu kostiju i rano otkriva promene koštane mase, u cilju prevencije preloma i unapređenja zdravlja kostiju.

Kako možemo na vreme i na duge staze preduprediti pojavu osteoporoze? Najbolji način je da ojačamo naše kosti i i tako držimo osteoporozu pod kontrolom, počevši već od navršene 40. godine života.

Postoji ubeđenje da je samo pojačan unos kalcijuma dovoljan da se kosti ojačaju i zaštite, ali u praksi uopšte nije tako. Naime, da bi se kalcijum, koji kostima daje čvrstinu, usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što je hrskavica zglobova. Tada su posledice su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju.

Efekat ojačavanja kostiju i pored vitamina K2 je nemoguć ukoliko tu nije prisutan i vitamin D3. Dugo se smatralo da je samo vitamin D3, ili samo izlaganje suncu, dovoljno za sprečavanje osteoporoze i preloma. Međutim, tek u kombinaciji sa vitaminom K2, vitamin D3 daje snažan efekat sprečavanja osteoporoze i rizika od preloma kostiju.

Brojna klinička ispitivanja su utvrdila da ova dva vitamina u sinergiji deluju efektno, i uspešno ojačavaju naše kosti. Vitamini K2 i D3 združenim dejstvom omogućavaju da dovoljna količina kalcijuma dospeva u krv, i pravilno se usmeri u izgradnju i ojačavanje poroznih kostiju, čineći da postanu čvrste i otporne na prelome.

Herbiko® K2D3 je preparat broj 1* na našem tržištu. Sadrži vitamin D3 i superiornu formu vitamina K2 sa najvećom biološkom raspoloživošću i najdužim dejstvom.

K2D3 povećava resorpciju kalcijuma iz hrane i omogućava njegovo pravilno iskorišćavanje, i na taj način omogućava da više kalcijuma bude na raspolaganju kostima, povećava ugradnju kalcijuma u kost i sprečava dugoročno opasne kalcifikacije zglobova i različitih organa.

Ne dozvolite da vam ova bolest koja može ugroziti vaše zdravlje godinama iz senke, diktira i uništi vaše zrelo doba, u kome treba da uživate, zdravi i vitalni! Zaštitite svoje zdravlje i kosti, koje će vam zahvaliti dobrim stavom i gipkim pokretima bez bolova i preloma. Ne dozvolite sebi da na kraju budete samo statistika, unapredite svoj kvalitet života i zdravlja uz Herbiko®K2D3!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs