Obratite pažnju

Dobro ih pogledajte: Šta vam stopala govore o zdravlju?

Promene na koži i noktima, kao i grčevi mogu da budu znakovi ozbiljnih problema, poput glivične infekcije, dehidracije, hipotireoze, dijabetesa i mnogih drugih
Lepi & Zdravi
20:44h
Dobro ih pogledajte: Šta vam stopala govore o zdravlju?
Foto: Shutterstock

Promene na koži i noktima mogu da budu znakovi ozbiljnih problema. Simptomi, ako ih uočite na vreme, mogu vam spasiti život.

"Naša stopala će biti prva na udaru ako dođe do problema u nervnom sistemu, jer su najudaljenija od srca i kičme", objašnjava dr Carolyn McAloon.

Još jedan razlog da ih nikada ne ignorišete - jako su ugrožena kada nam telo pati, jer krv prvo ide do unutrašnjih organa, a tek potom ekstremiteta.

Stopala i prsti bez dlakaŠta bi to moglo da znači: Ozbiljni problemi sa cirkulacijom Tokom sezone sandala, nisu estetski privlačne, ali dlake na prstima i stopalima dobar su znak. Iznenadan gubitak istih mogao bi da znači da stopala ne dobijaju dovoljno krvi kojima bi se održavao rast dlačica.

Česti grčeviŠta bi to moglo da znači: Dehidracija i nedostatak hranjivih materija Nasumični grčevi mogli bi da ukazuju na ozbiljne probleme poput loše cirkulacije i živčanih problema, ili nešto bezopasnije poput nedostatka hranjivih materija. Ako vežbate, svakako pijte puno vode, jer dehidracija često dovodi do grčeva. Takođe, možete da povećate unos kalijuma, magnezijuma i kalcijuma. Za olakšanje, natopite noge u toploj vodi i podižite stopala prema gore, nikako prema dole.

Rane koje neće da zaceleŠta bi to moglo da znači: Dijabetes ili rak kože Tvrdokorne rane upućuju na dijabetes. Nekontolisani nivoi glukoze u krvi dovode do oštećenja živaca u nogama, što znači da ni najmanju posekotinu, ubod ili ranu nećete osetiti. A, ako dođe do infekcije, najgori scenarijo je amputacija.

Rane koje ne zaceljuju mogu biti znak raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gde na koži, čak i između prstiju, pa budite sigurni da redovno pregledate kožu.

Stalno hladne nogeŠta bi to moglo da znači: Hipotireoza Najčešći znak slabe štitne žlezde su stopala koja se ne mogu ugrejati. Ako imate preko 40 godina, velika je verovatnoća da niste ni svesni problema sa štitnom žlezdom. Na žalost, hladna stopala su u tom slučaju najmanji problem - hipotireoza može da uzrokuje i gubitak kose, umor, neobjašnjeno debljanje i depresiju. Prvo što morate da uradite je test krvi, pa će vam nakon propisane terapije i noge biti toplije.

Odjednom natečeni nožni palacŠta bi to moglo da znači: Kostobolja ili drugi upalni problemi Iznenadno oticanje, crvenilo i natečenost zglobova zahtevaju hitnu lekarsku pomoć. Tipični uzroci mogu biti upalni artritis, infekcija ili trauma.

UtrnućeŠta bi to moglo da znači: Periferna neuropatija ili uklještenje živca Ukočenost u obe noge poznata je kao periferna neuropatija, najčešće uzrokovana dijabetesom, hroničnim alkoholizmom ili kao nuspojava hemoterapije. Ako imate neurom (izraslina na živcu i njegovom omotu) ili osećate ukočenost samo u jednoj nozi, to bi mogao da bude znak uklještenja živaca u stopalu, gležnju ili leđima. To je najverovatnije uzrokovano nošenjem uskih cipela dugi niz godina.

Deformacije stopalaŠta bi to moglo da znači: Nasledna loša struktura stopala Ako ste mislili da ste deformacije dobili samo zbog nošenja visokih potpetica, možete da prestanete da ih krivite. Deformacije su, zapravo, znak defektne strukture stopala koja je često nasledna i samo donekle pogoršana neprikladnim cipelama. Takve deformacije mogu biti bolne i ružne, ali je jedini način da ih se rešite operacija.

Bolovi u petiŠta bi to moglo da znači: Plantarni fascitis Ne možete da pogrešite - lako ćete prepoznati oštar bol u peti kada ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolice. Reč je o istegnuću ligamenata koji podupiru luk pete.

Svrab ili ljuštenje kožeŠta bi to moglo da znači: Gljivična infekcija Najčešći simptom gljivične infekcije su svrab i ljuštenje kože, a možete da ih tretirate kremama protiv gljivica, te da držite noge na hladnom i suvom koliko je moguće tokom dana. Ako nisu u pitanju gljivice, možda je reč o ekcemu ili psorijazi, što treba da dijagnostifikuje vaš lekar.

Žuti noktiŠta bi to moglo da znači: Gljivice ili preterani pedikirŽuti nokti mogu da se pojave i ako mesecima bez prekida stavljate lak za nokte. Ako su uz to i lomljivi, ili se listaju, verovatno imate gljivičnu infekciju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs