Za lepu i zategnutu kožu

5 do 10 godina mlađi izgled: Čuveni doktor Oz otkriva dokazanu rutinu protiv starenja!

Za ove navika u svakodnevici ne treba da trošite mnogo novca kako biste postigli efekat podmlađivanja
Lepi & Zdravi
20:06h Autor:
5 do 10 godina mlađi izgled: Čuveni doktor Oz otkriva dokazanu rutinu protiv starenja!
Foto: Profimedia

Doktor Mehmet Oz i njegova saradnica Liz Vakarielo, glavna urednica Reader’s Digest-a, proučili su sva naučno zasnovana rešenja za niz simptoma starenja i iznedrili sedam navika koje treba da uvedete u svakodnevicu za efekat podmlađivanja i bez trošenja mnogo novca.

Ulje dobijeno od pšeničnih klica najveći je prirodni izvor vitamina E. Istraživanja su pokazala da pomaže u zaštiti ćelijskih membrana od oštećenja i pomaže da se obnove starenjem već zahvaćeni mozak, koža i oči. Dodajte dve kašičice ulja salatnom prelivu ili ih poprskajte po žitaricama ili povrću, samo ga nemojte kuvati jer tad gubi hranjive materije.

Antioksidans nađen u bobičastom voću pomaže protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje ćelija, a može da podstakne stvaranje kolagena koji čini da koža izgleda mlađe. Dodajte pola šoljice odabranih bobica – borovnice, maline, kupine, aronija, jagode ili ribizle – doručku i uživajte u ukusu koji godi i vašim ćelijama, kaže doktor Oz.

Dijeta čuvenog doktora Oza: Za 14 dana 7 kilograma manje bez gladovanja! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iako je to redovni korak pri nanošenju šminke, Oz savetuje da prestanete da koristite podlogu za šminku. Podloge mogu da budu izrazito nezgodne jer isušuju kožu pa ona izgleda naborano i bezbojno. Zbog svoje gustine ulazi u pore i bore i čini ih vidljivijima. Žene suve kože treba da koriste tonirane hidratantne kreme umesto podloge, a one s masnijim tenom CC kreme.

Oba sta preparata su stvorena za prekrivanje, korekciju neujednačene boje tena i sjaj koji će prekriti sitne bore. Retinol podstiče kožu da proizvodi kolagen i ubrzava razmenu materija, što stvara čvršću i manje naboranu kožu. Koristite kremu tri puta nedeljno i strpite se nekoliko nedelja da vidite rezultate. Alfa-hidroksilne kiseline (AHA) su nežne i pomažu da se otope i uklone ostaci mrtvih ćelija i skidaju površinski sloj kože kako bi ona bila glatka i blistava.

Izbrišite staračke pege zauvek: Dva sastojka za podmlađenu kožu! (RECEPT, VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Koristite AHA preparat za uklanjanje šminke dva do ti puta nedeljno jer ako biste to ponavljali svako jutro, mogli biste ukloniti previše masnoće iz kože i dovesti do sušenja. Lepa sjajna i zdrava kosa je takođe jedan od simbola mladosti, pa ni kosu ne smete da zaboravite ako želite da usporite starenje.

Našoj kosi, koja takođe stari, napominje doktor Oz, pomaže da je ne peremo svaki dan jer je pranje isušuje i oštećuje. Koristite suvi šampon drugi i treći dan nakon pranja i daće vam volumen i utisak sveže oprane kose. Budući da frizura oduzima neželjene godine, pokušajte sa šiškama jer su mladalačke i ističu oči i obraze. Sem toga, već i tanke šiške prikriće bore na čelu i preusmeriti pogled na lepotu vaših očiju. Takođe, savetuju stručnjaci, mekani uvojci koji uokviruju lice mnogo su bolji od strogih ravnih linija koje ističu nepravilnosti na licu. Tako se može, savetuju stručnjaci, "oduzeti" pet do deset godina.

Kad te kosa upropasti: Nove frizure su ovim ženama promenile život iz korena! (FOTO)

Foto: AP
Foto: AP

Suva koža

Uveče operite lice sredstvom koje sadrži ceramide; oni će podstaći stvaranje prirodnih zaštitnih ulja. Potražite i kreme koje sadrže ceramide, glicerin ili hijaluronsku kiselinu. Koristite kremu dva puta dnevno. Kad se tuširate, osvežite celo telo uljem od grožđanih koštica. Učinite to pod tušem, dok je koža još mokra. Utrljajte jednu kašiku na lice i telo. Ovo ulje ima antioksidanse koji pomažu da se smanje tanke linije i bore na suvoj koži.

Mešovita koža

Ujutro isperite lice samo toplom vodom. Uveče odaberite za pranje preparat s gliceridom jer će očistiti i hidratizovati kožu, a neće je dodatno mastiti. Uvedite rutinu: baza neka bude nekoliko kapi suncokretovog ulja koju ćete stavljati dva puta dnevno, jednom uveče i jednom tokom dana. Suncokretovo ulje ne začepljuje pore i omogućuje da masniji delovi kože dišu. Potom suve delove lica namažite kremom s gliceridom dva puta dnevno.

Podmladio ih za bar 20 godina: Oduševiće vas ono što je šminker uradio sa ovih 7 žena! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Masna koža

Ujutro masnu kožu operite toplom vodom, bez sapuna ili sredstva za čišćenje. Uveče koristite blagi gel za čišćenje na bazi vode i hidratantnu kremu čija je tekstura tečna, ne gusta. Izbegavajte tvrdi piling ili natrijum lauril sulfat. Hidratantnu kremu nanosite samo noću. Jednom nedeljno napravite masku od tri izdrobljena aspirina sa kašikom jogurta i kašikom meda. Med i jogurt hidriraju, a aspirin može da smiri masnu kožu, crvenilo, akne i upalu.

Hidratirajte kožu iznutra: Pijte vodu i kuvajte domaće ili s pijace

Započinjanje dana čašom vode je važan deo rutine protiv starenja. Voda pomaže telu da funkcioniše optimalno, a pomaže i u gubljenju kilograma. Pijte dovoljno i tokom dana. A ono što ćete jesti neka bude s pijace i iz bašte, a ne industrijski prerađena hrana koja je bogata šećerima i mastima. Pročistite organizam zdravim namirnicama poput kelja, borovnica i lososa.

Nekada je imala 100 kg, sada se prepolovila: Iz ishrane izbacila samo jednu namirnicu! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

So zamenite belim lukom ili kurkumom

Previše soli u ishrani može da dovede do visokog krvnog pritiska, problema u radu bubrega i rizika za razvoj bolesti srca i srčani udar. Zamenite so začinima poput belog luka i kurkume ili začinskim travama poput majčine dušice ili bosiljka. Možete čak dodati limun umesto soli da se dobije kiselkasti ukus i bez natrijuma.

Lagano vežbanje je sasvim dovoljno

Vežbanje je važno da bi srce dobro radilo, krvotok se ubrzao, a mišići se aktivirali. To usporava starenje i sprečava bolesti srca i krvnih sudova. Ali ne morate da budete u teretani satima da biste usporili starenje. Lagano vežbajte, izlazite u duže šetnje, na lagano trčanje ili brzo hodanje i osetićete da vam je telo jače. I dok vežbate napolju zaštitite se kremom i sunčanim naočarama jer su koža i oči osetljive na UV zrake.

Radi se 5 minuta, menja život iz korena: Jednostavna jutarnja vežba za sve generacije! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs