Dendroterapija

Lečenje drvećem: Postoje kradljivci i donori životne energije, isceljuju i teraju strah!

Loše stanje drveća oko kuće je znak vlasniku da nešto nije u redu, kaže ruski naučnik Mihail Semjonovič Vinogradov
Lepi & Zdravi
10:40h Autor:
Lečenje drvećem: Postoje kradljivci i donori životne energije, isceljuju i teraju strah!
Foto: Thinkstock

Od davnina postoje priče o živoj i mrtvoj vodi, o drveću – darivateljima energije i drveću – kradljivcima energije. Zasnivaju li se one samo na mašti narodnog kazivača ili ipak imaju realnu osnovu? Jer, i u starim lekarskim knjigama neko drveće, na primer breza, spominje se gotovo kao panacea, lek protiv svih bolesti. Gde je mit, a gde počinje stvarnost?

Koje su to isceliteljske osobine drveća?

"U narodnoj medicini danas postoji čitav pravac – dendroterapija, lečenje drvećem ili uz pomoć drveća, kaže Mihail Semjonovič Vinogradov na početku našeg razgovora, prenosi Alternativa za Vas.

Drveće zaista može izlečiti, isceliti čoveka, nahraniti ga energijom. Najbolji u tome su hrast, breza i bor, a gotovo podjednako su vredni cedar, bagrem, klen, jarebika, jabuka, šljiva… Ali, ima i onih koji čoveku mogu "ukrasti" energiju. To su razne vrste topola, poput ruske čerjomuhe (ili američka višnja, kako se još zove kod nas).

Međutim, nemojte se zavaravati da ih treba iskoreniti - nikako, jer i ti "kradljivci" mogu biti vrlo korisni u određenim situacijama, ali o njima ćemo nešto kasnije.

Od kada datiraju prve dendroterapeutske metode i kako su izgledale?

"Znate, postoje zapisi da su još u prethršćansko doba devojke odlazile brezi da bi nakupile pozitivne energije, da im udaja i život budu sretni. Trudnice su sedele pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta da od njega dobiju snagu za isceljenje rana…

Vidari su preporučivali ne samo sedenje pored drveća, nego i penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmenila s čovekovom. I danas se deca instinktivno penju na drveće, a mnogi grade kuće u šumi. Kao što vidite, ništa novo pod suncem".

Keltski horoskop upozorava: Kome vračanja ne mogu ništa, koga čekaju velike stvari u životu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kakva su pravila komuniciranja s drvećem s ciljem lečenja?

"Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju isceljenja su vrlo prirodna i jednostavna: stanite licem prema drvetu-donoru na rastojanju 40 – 60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrišite se na to da primate njegovu energiju i zamislite da se vašim telom odozdo nagore lagano podiže topli talas energije.

Posle opuštanja radite vežbe disanja, koje će vam pomoći u raspoređivanju dobijene energije po čitavom telu. Pravilno disanje podrazumeva udah, zadržavanje vazduha u plućima, izdah i period kad su pluća ispražnjena do sledećeg udaha. Svaka faza traje 4 – 8 sekundi, a moraju se sprovoditi ravnomerno, bez mučenja i prekida. Tokom zadržavanja daha dolazi do "razlivanja" energije drveta koja se pretvara u vašu bioenergiju.

Komuniciranje s drvećem ne treba da traje dugo, nekad ne više od nekoliko minuta i to je najbolje da se radi predveče, pre spavanja. I sami znate da se čovek posle jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili po gradskom parku, oseća mnogo bolje i pomlađeno… Najbolje je ako se osamite negde u prirodi ili kraj "svog" drveta koje znate i koje vas "poznaje" od detinjstva.

Znate, nekada je bio lep običaj da se, kada se dete rodi, posadi drvo, na primer hrast za dečaka i jela, breza ili lipa za devojčicu. Posebno je zanimljivo gledati kako oboje rastu i razvijaju se.

Dakle, veoma je dobro boraviti u poznatom predelu, ali i ne mora da bude tako. Dobro je u prirodi srediti misli, preispitati postupke, izgovoriti molitvu Gospodinu, osetiti povezanost svega što diše pod kapom nebeskom. Najzad, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je sprovodite redovno, ako vam to postane dobra navika".

Sutra u 6 ujutro popijte čašu vode: Ceo svet poludeo za ovom metodom, evo zašto!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

A šta da radi stanovnik velegrada, koji nema park u blizini, a o nekom šumarku da i ne govorimo?

"Specijalisti predlažu da se koriste tanki komadi (krugovi) koji su narezani od različitih vrsta drveća. Iako svako od nas ima svoje drvo, primećeno je da se hrast, breza i bor uklapaju u gotovo svačiji "profil".

Akademik Boris Dodonov je uspeo da stvori univerzalan korektor čovekovog biopolja. To je običan krug, komad određenog drveta, širine 20 – 30 cm, debljine do 10 cm. Ovaj komad ima otvor u sredini i 7 kosih, radijalnih ureza oko tog otvora".

Rekli ste da neko drveće dodaje, a da drugo oduzima životnu energiju.

"Da, drveće – donori, donatori, davaoci energije stvarno imaju osobinu da u sebi akumuliraju veliku količinu kosmičke energije. To su spomenuti hrast, breza, bor, cedar, bagrem, klen

Svaki čovek bi trebalo da zna koje je njegovo drvo, koje mu omogućava da se lakše izbori sa životnim teškoćama, s bolestima. Kada to spozna, treba ga zasaditi u svojoj blizini".

Jedina besplatna terapija na svetu: Nedostatak ovog vitamina ozbiljno ugrožava zdravlje!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ali, postoji i takozvana negativna energija. Kako se nje osloboditi?

"E, tu na scenu stupa drveće koje oduzima energiju. Najjače u tom pogledu su sve vrste topola i iva. Slabiji, ali vrlo korisni su i kesten, jela, čerjomuha (američka višnja). Oni su izvanredni za lečenje nekih oboljenja. Ne znam da li znate onu rusku narodnu pesmu “Ivuška zeljenaja” – o devojci koja pita ivu pored vode gde da pronađe svoju ljubav… Vidite, narodna intuicija je milenijumima radila besprekorno.

Kad ste tužni, napeti ili rastrojeni, privijte se uz takvo drvo leđima (duž kičmenog stuba) i dlanovima, kao kad ste igrali skrivača i krili se iza drveća! To je vrlo dobro da se oslobodite napetosti i razdražljivosti.

Ako imate problema s unutrašnjim organima, jednostavno – zagrlite drvo kao dragog druga. Ali, ne preporučuje se da u tom „zagrljaju“ boravite duže od dvadesetak minuta.

Ne treba naglašavati koliko je bolje da za terapiju koristite živo drvo, a ne njegov komadić, ali u slučaju nužde može i tako. Bolji su komadi od gornjeg, nego od donjeg dela drveta. Ne znam je li vam poznato, ali u Rusiji su se oduvek na ovaj način lečili zubobolja, angina, gastritis ili glavobolja – 5 – 7 minuta držiš daščicu pored bolnog mesta – i gotovo.

Ove metode ne mogu da naštete i preporučuju se posebno onim osobama koje pate od spazma velikog mozga ili kardiovaskularnih bolesti".

Svi ga imamo, bar ovoliko: Izbacite 5 kg viška vode iz tela za 3 dana! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dozvolite da vas, zbog posebnog interesa, upitamo o brezi. Nju su opevali pesnici, Jesenjin joj je posvetio mnoge stihove, a u literaturi ima toliko opisa i recepata za lečenje brezinim sokom, lišćem, pupoljcima

"Tačno je da je breza najpopularnija, jer ima čitav niz lekovitih i isceljujućih svojstva. Dovoljno bi bilo da jednom nedeljno odemo u brezik, izaberemo jedan od većih primeraka ovog lepog drveta i da ga zagrlimo i ostanemo uz njega petnaestak minuta.

Spomenuli ste njena lekovita svojstva: brezovi pupoljci, sok, list, pa čak i gljiva koja na njoj raste – čaga, sve je lekovito, izuzetno bogato biološki aktivnim materijama.

U lišću breze ima eteričnih ulja, vitamina, rutina, karotena, fitoncida, flavonoida… Mlado lišće sadrži i proteine, masti, vitamine. Najbolja je takozvana bradavičasta breza, ona koja je kao posuta mirisnim smolastim „suzicama“. Aktivni ugalj treba svakako imati u kućnoj apoteci. Dobar je protiv trovanja i akutnih bubrežnih kolika. Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog pritiska, a ublažavaju i bolove. Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju, razgrađuju trombove, i zato se preporučuju kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa, bolesti žučne kese, urinarnih puteva i drugih.

Vrlo je korisno da se breza upotrebljava kod bolesti izazvanih radijacijom. Breza ubrzava zarastanje rana, reguliše rad jetre i žučnog kese. Da bi se ubrzao i intenzivirao proces dendroterapije, specijalisti savetuju da se svakodnevno bar 50 puta kažiprstom blago masira mesto u području desnog podrebarja, gde je smeštena jetra. Čajevi od listova i pupoljaka uspešno i bez ožiljaka pomlađuju tkivo, čak i kod dubokih rana.

Čajem od brezinog lista perite kosu, jer ćete tako imati jaku, svetliju i gustu kosu kao stari Sloveni. Pijte čajeve od breze i kombinujte ovaj postupak s boravkom u prirodi i direktnim kontaktom s drvetom.

Kod spazama velikog mozga pijte čaj od listova breze i trave rosopasa, po jednu trećinu čaše triput na dan. Kod srčane insuficijencije pomaže brezovo lišće i trava kantariona. Breza takođe potpomaže koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam. Ona još i sjajno jonizuje vazduh".

Detoksikacija organizma sodom bikarbonom: Telo oslobađa kiselosti, sprečava bolesti! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako je s ostalim drvećem?

"Hrast takođe ima izvanredna svojstva, pre svega deluje kao antistresna terapija. Aktivira cirkulaciju i smanjuje vreme ozdravljenja. Jedan je od najboljih generatora pozitivne energije. Jako je dobro da u domu imamo nameštaj od hrastovine, ne samo zato što je dugotrajan i lep, nego i zato što zrači pozitivnom energijom.

Bor smiruje i eliminiše psihičku napetost. Duži boravak u borovoj šumi čoveka spašava od kašlja, kijanja, bronhitisa i sličnih problema.

Bukva jača otpornost na stres i jača koncentraciju, povoljno deluje i na cirkulaciju.

Kesten olakšava reumatske tegobe, eliminiše nesanicu i, kako kaže narodna mudrost, tera strah i napetost različitog porekla.

Dodao bih, takođe, da mnoga od spomenutih drveća deluju na jačanje organizma protiv alergije, ali dok alergija traje, najbolje će pomoći komadi drveta o kojima je već bilo reči, jer, posebno u periodu cvetanja, direktan kontakt s drvećem može izazvati neželjene reakcije".

I, najzad, je li drveće oko nas neka vrsta pokazatelja kako živimo i kakvo nam je zdravlje?

"Da, u pravu ste. Drvo deluje na prostor u kome raste, ono ga na određen način štiti. Loše stanje drveća oko kuće je znak vlasniku da nešto nije u redu".

Poruka, dakle, glasi: naučite da komunicirate s prirodom, shvatite njene poruke! To će vam mnogo pomoći.

Izbacite sav stres za 1 minut: Spasite se nervoze, umirite dušu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs