Nabavite je što pre

Njeno ime znači spasilac: Biljka proglašena svetom, leči apsolutno sve!

U vreme Karla Velikog, sadila se u svakoj bašti i smatrala se najlekovitijom biljkom
Lepi & Zdravi 16.05.2016. - 12:01h Autor: webtribune.rs
Foto: Thinkstock

Kada je stvarao ovaj svet, Bog je mislio na sve i sve je dizajnirao sa određenom namerom. Svaka biljka, svaki cvet, svaki struk ima svoj smisao, iako mi često ne umemo da ga pronađemo.

 

Sve što je stvoreno je stvoreno za čoveka, pa i žalfija, jedna od najzdravijih biljaka na planeti.

 

Nekada davno su ljudi bili svesni moći biljaka, ali danas su preokupirani nepotrebnim stvarima i ne mogu da sagledaju božiju milost kroz prirodu koja ih okružuje.

 

Latinsko ime žalfije, Salvia officinalis, potiče od reči salvare, što znači spasiti ili izlečiti.

Ova biljka se koristila kao glavni sastojak u smesama za balzamovanje u grobnicama faraona. Grčki lekar Dioskorid ju je koristio da izleči krvarenje, groznicu, kamenje u bubregu, ali i neredovnu menstruaciju.

 

4 bela otrova koje jedemo svaki dan: Metoda slavne doktorke za čišćenje zatrovanog tela! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U vreme Karla Velikog, žalfija se sadila u svakoj bašti i smatrala se najlekovitijom biljkom. Ona se koristila za lečenje skoro svih bolesti i dobila je status svete biljke.

 

Od aktivnih sastojaka, žalfija sadrži etarska ulja salviol, pinen, cineol, borneol, kamfor, zatim tanine, gorke supstance, proteine, skrob, kalcijum oksalat, soli fosforne kiseline, soli kalijuma i kalcijuma, ali i još neke neidentifikovane supstance.

 

Žalfija ima isceljujući efekat pošto čisti krv, stimuliše izbacivanje sluzi iz respiratornih organa, utiče na izbacivanje sluzi iz stomaka i pomaže pacijentima da povrate apetit.

 

Kod dijabetesa se preporučuje mešanje žalfije i hajdučke trave. Žalfija pomaže protiv zapaljenja i odlična je za lečenje upala grla i krajnika. Najbolji način primene žalfije u tim slučajevima jeste grgoljanje čaja.

 

Žalfija može da utiče na lečenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.

 

Za sedam dana smršala i regulisala krvni pritisak: Iz ishrane je izbacila samo jednu namirnicu!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čaj od žalfije je veoma važan za dojilje pošto povećani unost čaja od žalfije povećava lučenje mleka kod majki. Konzumiranje čaja od žalfije takođe može smanjiti šanse od pobačaja.

 

Čaj od žalfije, ako se pije dovoljno često, jača čitav organizam, sprečava nastanak šloga i pomaže kod paralize. Žalfija je jedina biljka pored lavande koja pomaže kod noćnog znojenja.

 

Neki lekari žalfiju koriste i kod grčeva, bolesti kičmene moždine, bolesti žlezda i tremora. Oni preporučuju konzumiranje dve šolje čaja od žalfije na dan. Ovaj čaj odlično deluje protiv bolesti jetre, smanjuje nadimanje i uklanja intestinalne probleme poput dijareje. Izmrvljeno lišće žalfije čak može pomoći kod ujeda insekata.

 

Čaj od žalfije se naročito preporučuje za upaljene krajnike, bol u vratu, zubne apscese i zapaljenja grla i usta uopšte.

 

Možete ga pripremiti tako što ćete preliti 2 dl vode preko 1-2 kašičice žalfije i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj ima jak ukus i pomalo je gorak, ali trebalo bi ga piti bar dva puta dnevno.

 

Tri šolje ovog čaja skidaju 8 cm sa struka: Vitko telo za 7 dana! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...