Jedna od 50 najlekovitijih

Zasadite bajkalsku kapicu: Naučnici dokazali da leči najteže bolesti! (RECEPTI)

Bajkalska kapica važi za prirodni adaptogen, a proizvodi načinjeni od njenog korena imaju mnoga lekovita svojstava: antibakterijsko, antialergijsko, antidijaroično, antioksidativno
Lepi & Zdravi 13.04.2016. - 15:23h Autor: Stil / Sputnik
Foto: Thinkstock

Naučnici britanskog Centra Džon Ines tvrde da su našli biljni lek za sve bolesti!

 

Naime, oni su otkrili da biljka bajkalska kapica (Scutellaria baicalensis), koja se koristi u kineskoj medicini i jedna od 50 koju ovaj narod smatra najlekovitijim, proizvodi supstancu koja omogućava lečenje bolesti pluća i raka, piše Business Weekly.

 

Prema podacima britanskih istraživača, u korenu bajkalske kapice nalaze se organske supstance pod nazivom flavoni, koja ne samo da imaju antivirusno dejstvo, već i pomaže da se ubiju maligne ćelije. Biolozi su izveli eksperimente na životinjama i ustanovili da flavoni zaustavljaju širenje raka.

 

Prema rečima saradnika Centra Džon Ines, temeljno proučavanje procesa sinteze flavona omogućiće da se dobiju korisne supstance u količini koja je dovoljna za proizvodnju revolucionarnih savremenih lekova.

 

Programirana smrt ćelija raka: Amerikanci počeli da leče kancer ovim začinom!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Regulisanje krvnog pritiska

 

Bajkalska kapica važi za prirodni adaptogen, a proizvodi načinjeni od njenog korena imaju mnoga lekovita svojstava: antibakterijsko, antialergijsko, antidijaroično, antioksidativno. Poreklom je iz Irkutske regije na Bajkalu, a danas raste i na Dalekom Istoku, u Mongoliji, na Tibetu, uglavnom na kamenitom, teško dostupnom tlu.

 

Poklonici alternativne medicine često ukrštaju stavove koje je glavno svojstvo ove biljke: da umiruje ili da – reguliše krvni pritisak.

 

Naime, kapica, kako je popularno još zovu, širi krvne sudove, usporava rad srca, umiruje glavobolju, "tera"nesanicu. Kod visokog pritiska ima preventivno delovanje već na prvu pojavu napada, što inhibira aktivnost nervnog sistema.

 

Čistač začepljenih arterija: Napitak koji izbacuje masnoće iz krvnih sudova! (RECEPT)

 

 

Čaj od korena kapice

 

Jednu kašiku iseckanog korena bajkalske kapice preliti čašom proključale vode. Ostaviti da odstoji nekoliko sati (po mogućnosti u termosu ili u nekoj zatvorenoj posudi koja čuva toplotu), procediti i uzeti po kašiku četiri do pet puta dnevno pre jela. Čaj jača ceo organizam.

 

Tinktura

 

Ova tinktura priprema se maceracijom - ekstrakcijom biljke bajkalske kapice na 70 procenata alkohola u odnosu 1:5. Povremeno protresti posudu. Dobija se crvenkasto-smeđa tečnost gorkog ukusa, a uzima se 20 do 30 kapi dva do tri puta dnevno, razređeno s vodom.

 

Zovu je najlekovitijom tinkturom sveta: Jedna biljka i rakija, lek za sve bolesti! (RECEPT)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovaj prelepi cvet možete da sadite i u kući, nije vam potrebna bašta. Sadi se u periodu od februara do juna, tako što se semenke stave u zemlju, a prekriju tankim slojem, ne više od dva milimetra, supstrata za klijanje.

 

Čuva se na sobnoj temperaturi od 20 do 22 stepena i na svetlom mestu, zaliva se umereno, nikako previše, supstrat treba da bude samo vlažan.

 

Može da se desi da semenke isklijaju za tri do četiri nedelje, a tada ih treba prekriti providnom folijom, učvrstiti gumicom za tegle i staviti u frižider na dve do četiri nedelje i čuvati na temperaturi od -4 do 4 stepena. Nakon toga je opet vratite na sobnu temperaturu.

 

Kada porastu dovoljno, toliko da možete da rukujete njima, presadite u nekoliko posuda ili napolju. Imajte u vidu da joj na otvorenom prija sunčan ili poluosunčan položaj.

 

Bajkalsku kapicu možete da sejete i u jesen na otvorenom, i to u plasteniku. Najbolje uspeva na blago peskovitom tlu i ilovači. Ako želite da koristite bajkalsku kapicu u lekovite svrhe, koren je za to spreman tek nakon dve godine od sađenja, a vadi se u proleće ili jesen.

 

Biljka koja štiti telo i dušu: Raskošni cvet čuva kuću od zla, skida magiju! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs