Glavni simptomi

Začarani krug ozbiljnih posledica: Malo poznati uzroci poremećaja hormona kod žena!

Ako imate 3 ili više od ovih simptoma postoji velika mogućnost da je balans estrogena i progesterona u vašem organizmu poremećen
Lepi & Zdravi
23:26h Autor:
Začarani krug ozbiljnih posledica: Malo poznati uzroci poremećaja hormona kod žena!
Foto: Thinkstock

Između 40 i 60 odsto žena u zapadnom svetu pati od predmenstrualnog sindroma. Osim toga, ogroman broj žena pati od niza problema koji su povezani s ranom menopauzom. Nešto ozbiljno se događa. Postoje čvrsti dokazi da ceo niz faktora iz našeg života utiče na balans hormona u organizmu koji je neophodan za zdravlje.

Nedostatak progesterona

Prema istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama (ponekad čak i pre) povremeno ne ovuliraju tokom menstrualnog ciklusa. Bez ovulacije se ne stvara corpus luteum (žuto telo) koje luči hormon progesteron. Zbog nedostatka ovog hormona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona. Dominacija estrogena nad progesteronom povlači za sobom ceo niz problema.

Simptomi nedostatka progesterona su: opadanje kose, hronični umor, valovi vrućine, nesanica, neredovna menstruacija, neplodnost, urogenitalne infekcije, dobijanje na težini, žudnja za slatkišima, usporeni rad metabolizma, glavobolja i migrena, promene raspoloženja, iritabilnosti, depresija, napadaji panike, vrtoglavica, loša koncentracija, zaboravljivost, smanjen libido, inkontinencija (povremeno „bežanje“ mokraće), preskakanje srca, rak maternice, policistični jajnici, miomi, osteoporoza, gubitak koštane mase.

Ako imate 3 ili više od ovih simptoma postoji velika mogućnost da je balans estrogena i progesterona u vašem organizmu poremećen.

Podivljali hormoni, bolesti, stalno znojenje: Žena (51) otkriva kako stvarno izgleda klimaks!

Progesteron i stres

Progesteron je usko povezan sa stresom. Stres i loša ishrana mogu poremetiti ovulaciju. Kada ovulacija izostaje, u organizmu nastaje manjak progesterona. Zbog nedostatka progesterona smanjuje se stvaranje antistresnih hormona. Nedostatak antistresnih hormona još više pogoršava stres koji ponovno uzrokuje izostanak ovulacije. Na takav način se stvara začarani krug.

Dijagnostika i lečenje

Pravilna dijagnostika je ključna za rešavanje bilo kojeg zdravstvenog problema. Ako imate simptome hormonskog poremećaja, obratite se lekaru. Hormoni su kompleksna stvar, a osim toga mnoge bolesti imaju slične simptome. Pre nego što započnete lečenje konvencionalnim ili alternativnim metodama, morate tačno znati što se događa u vašem organizmu.

Najčešće će doktor saslušati o vašim simptomima i predložiti da uradite analizu krvi da bi ustanovili nivo hormona u organizmu. Ako naiđete na nerazumevanje lekara (što se često događa), budite uporni i nastojte da vam da uput za analizu hormona. Konvencionalno lečenje hormonskih poremećaja uključuje hormonsko supstituciono lečenje sintetizovanim hormonima koje ima veliki rizik za zdravlje.

Objavljena je studija prema kojoj je otkriveno da redovna upotreba sintetskih hormona uzrokuje kardiovaskularne bolesti, rak i smrtnost kod žena. Zbog toga u poslednje vreme sve više žena traži prirodno rešenje tegoba povezanih sa predmenopauzom i menopauzom.

12 miliona žena pati od štitne žlezde: Glavni znaci upozorenja na bolest!

Alternativno lečenjeAlternativno lečenje hormonskih poremećaja najpre uključuje analizu i kompletno poboljšanje kvaliteta života.Pravilna ishrana, fizička aktivnost, izbegavanje stresa i pravovremen odmor čine čuda kada je reč o hormonima.

Kao što smo spomenuli pre, dva osnovna razloga hormonskih poremećaja su stres i ishrana, zbog toga preporučujemo da glavnu pažnju usmerite na to. Osim toga, dostupne su prirodne kreme s prirodnim progesteronom koje mogu pomoći kod manjka progesterona u organizmu. Uobičajeni sastojci takvih krema su soja i divlji yam.

Kod hormonalnih poremećaja mogu se koristiti i dodaci ishrani na bazi mace, konopljike, sibirskog ginsenga, sladića, poljske preslice i kineske anđelike.

Kad štitna žlezda zakaže: Žene, ako primetite ove simptome, hitno idite kod lekara!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs