Obratite pažnju

Ovi simptomi ukazuju na čir na želucu: Evo šta da radite! (RECEPT)

Da bi lečenje čira dalo dobre rezultate, najpre treba otkriti uzročnike. Među njima su najčešće alkohol, nepravilna ishrana i stres
Lepi & Zdravi 06.02.2016. - 14:01h Autor: dijetamesecevemene.com
Foto: Thinkstock

Čir na zelucu (peptički ulkus) i dvanaestopalačnom crevu zapravo su ranice na sluzokoži tih organa, koje nastaju kao posledica slabljenja zaštitnog sloja koji uzrokuje bakterija Helicobacter pylori svojim delovanjem ili kao posledica uzimanja nesteroidnih protivupalnih lekova.

 

Masna i previše začinjena hrana, koja se češće konzumira tokom hladnih zimskih dana, dodatno pogoršava probavu, postojeće tegobe i bolesti, kao što su gastritis, dijareja, opstipacija, nadutost stomaka i čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

 

Čir na želucu - simptomi

 

Simptomi čira na zelucu se najčešće karakterišu kao uporni i tupi bolovi u zelucu koji se javljaju i nestaju u razmacima od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Takođe, bol u zelucu se može osetiti usred noći (na prazan želudac), a smiruje se uzimanjem hrane, međutim, ako je peptički ulkus prisutan na zidu želuca, tegobe se nakon jela obično pogoršavaju. Za čir na zelucu simptomi su i: slabljenje apetita, gubitak telesne mase, podrigivanje, nadutost, mučnina i povraćanje. Čirevi na želucu se znatno češće javljaju kod muškarca nego kod pripadnica lepšeg pola i bolest se najčešće javlja kod osoba koje imaju između 20 i 45 godina života.

 

Čir na dvanaestopalačnom crevu - simptomi

 

Duodenalni ulkus takođe karakterišu jaki i intenzivni bolovi, koji nastupaju nakon obroka. Najčešće se bolovi jave od 90 do 180 minuta nakon jela, neretko se pored jakog bola javlja i mučnina i gađenje.

 

Doktorka otkriva vodeći uzrok raka: Kolika je vaša kiselost želuca? (KUĆNI TEST)

 

Kako se dijagnostifikuje čir na želucu?

 

Osnovne dijagnostičke metode, endoskopsko i radiološko ispitivanje lokalizuju, utvrđuju veličinu i izgled samog ulkusa. Dok se histološke karakteristike proveravaju ciljanom biopsijom. U 95 odsto slučajeva kombinacija gore pomenutih metoda otkriva i određuje da li je u pitanju benigno oboljenje ili malignitet – rak želuca. Ukoliko se otkrije bakterija Helicobacter pylori, lečenje čira se značajno razlikuje od terapije ulkusa koji su izazvali nesteroidni antiflamatorni lekovi. Da bi se utvrila uspešnost terapije, testira se dah pacijenata – urea izdisajni test.

 

Čir na želucu - ishrana

 

Namirnice koje treba izbegavati

 

Obolelima od ulkusne bolesti ne preporučuju se sveža peciva i hleb, raženi i kukuruzni integralni hleb, masna testa i jela s kvascem (palačinke, krofne), topljeni i masni sirevi, kao i oni koji sadrže plemenite plesne, pavlaka puno-masno i kiselo mleko sa visokim procentom masnoća, divljač, svinjetina, guščje meso. Takođe, ne savetuje se konzumiranje prženog, dimljenog, masnog, pohovanog i jako usoljenog mesa kao i ribe, svih vrsta konzervisane hrane i iznutrica, lignji, salame, kuvanih i prženih i tvrdo kuvanih jaja, trajnih kobasica, čvaraka, guščje i svinjske masti.

 

Moraju da izbegavaju izrazito slatko voće, majonez ,poveće količine džema i marmelade, bademe, orahe, trešnje, smokve, kiseli kupus, grašak, kelj, sočivo, soju, pasulj, krastavce, pečurke, papriku, rotkve, svež beli i crni luk. Čir na zelucu isključuje i sledeća jela: pečeni krompir, koncentrat od paradajza, kečap, plavi paradajz, instant gotove supe, torte, slatkiše, kvasna i pržena testa, čokoladu, ren, gazirana pića, kafu, sladoled, ljutu papriku, sirće, senf, biber, crni čaj i previše alkalne vode.

 

Čuveni čistač krvi: Smesa od dva sastojka skida masnoće! (RECEPT)

 

Šta smemo jesti?

Da bi se peptički ulkus držao pod kontrolom, neophoodna je pravilna ishrana. Obolelima se preporučuje da jedu stariji hleb, dvopek, pirinač, kukuruzni i pšenični griz, peciva koja nisu zaslađena, posni sir, obrano mleko, nemasne sireve, dinstano, kuvano ili pečeno u foliji meso (piletina, jaretina, teletina, junetina, jagnjetina), biljna ulja, meko skuvana jaja, margarin i puter u manjim količinama. Za čir na zelucu se preporucuju i narendane jabuke, banane, kompot, suvo voće, male količine džema.

 

Povrće se kuva, dinsta, pa i pasira kao na primer: blitva, spanać, krompir, prokelj, karfiol, boranija, mladi grašak, cvekla, tikvice, zelje, sok od kupusa i svež kupus, može i paradajz ali bez semenki i kora. Takođe, bolesnici mogu jesti zelenu salatu, griz, puding, razblaženu limunadu, med, peršun, blage biljne čajeve, sutlijaš, lovor, kuvani luk, šargarepu i minerelnu vodu.

 

U crevima imamo 15 kg otrova, oni uzrokuju najteže bolesti: Izbacite ih iz tela odmah! (RECEPT)

 

Čir na želucu - lečenje

 

Da bi lečenje čira dalo dobre rezultate, najpre treba otkriti uzročnike. Među njima su najčešće alkohol, nepravilna ishrana i stres. Pravilno lečenje podrazumeva i striktno pridržavanje terapije koju vam je prepisao lekar i njeno sprovođenje do kraja, kao i promena načina ishrane i životnih navika. Ukoliko se svega ovoga pridržavate kako treba, čir na zelucu se ne javlja u čak 90 odsto slučajeva. Terapiju pripisuje isključivo lekar i ona ponajviše zavisi od dijagnostike. U slučaju da je ulkus izazvala bakterija Helicobacter pylori, obolele osobe treba da oblažu sluznicu zaštitnim slojem, smanje kiselost želuca i uzimaju preparate koji će da unište uzročnika. Antibiotici se ne uključuju ukoliko čirevi na želucu nisu uzrokovani bakterijom, već se preporučuju samo blokatori za lučenje kiseline.

 

Čir na želucu - pucanje i krvarenje

 

Neke od najozbiljnijih komplikacija su krvarenje čira, penteracija i perforacija. Krvarenje je veoma neugodno jer se povraća krv koja je crne boje, liči na talog od kafe i stolica je crna kao katran. Ove tegobe su naročito ozbiljne kod starijih ljudI. Perforacija čira je izlivanje sadržaja u trbuh, kada čir želuca uspe da probije sve slojeve sluznice i sluzokože i ume biti opasan po život.

 

Svi ovu namirnicu bacamo, a pojma nemamo koliko je zdrava: Evo šta sve leči!

 

 

Čir na želucu - lečenje biljem

 

Med, maslinovo ulje, limun i jabukovo sirće

 

Pomešajte pola kilograma meda, sok od 2 limuna, 5 dl maslinovog ulja i do 100 ml jabukovog sirćeta (može i 50 ml). Dobijenu smesu držite u frižideru u zatvorenoj tegli. Pre konzumacije neophodno je smesu promešati drvenom kašikom. Jedite po supenu kašiku pola sata pre jela 3x dnevno. Kada potrošite dobijenu mešavinu, pauzirajte sa lečenjem naredne 4 nedelje, a zatim je ponovo napravite i ponovite tretman. Uz ovaj prirodni lek za čir preporučuje se i konzumiranje 5-6 oraha svaki dan.

 

Kako pojačati sluzokožu želuca?

 

Potrebno vam je: suncokretovo ulje, mleveno laneno seme i med. Pomešajte 100 grama mlevenog lanenog semena sa 50 g suncokretovog ulja i meda i stavite u frižider. Izjutra na prazan stomak uzimajte po supenu kašiku mešavine. Terapija traje 14 dana.

 

Prirodni lek za čir na želucu - propolis

 

Za čir na zelucu i ublažavanje tegoba delotvorno se pokazala i sledeća terapija: 250 grama svežeg putera (bez konzervansa) sipajte u teglu i prelijte alkoholnim rastvorom propolisa (30 ml) i sve dobro promešajte. Uzimajte po malu kašičicu svako jutro pre doručka.

 

Bore oko očiju će magijom nestati: Potrebno vam je samo maslinovo ulje! (RECEPT)

 

Čaj za čir na želucu od nevena

 

Kašiku osušene biljke prelijte čašom vrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljen čaj.

 

Čaj za čir na želucu od koprive

 

Tri kašike usitnjene koprive stavite u 2 litra vode i pustite da odstoji narednih 12 sati. Posle toga poklopite šerpu i kuvajte 30 minuta na laganijoj vatri. Prohladite čaj, dobro procedite i pijte 3x dnevno po šolju pre jela.

 

Čajna mešavina za lečenje čira na želucu

 

Pomešajte 4 kašike hajdučke trave, 3 kašike nane (pitome), po dve kašike lista šumske jagode i kičice, po kašiku pelina i žalfije. Uzmite jednu kašiku mešavine i sipajte u pola litra proključale vode. Kuvajte jedan minut i zatim sklonite sa vatre i preklopite. Nakon što se čaj ohladio, dobro ga procedite i pijte po pola čaše pre i nakon jela. Ovaj lekoviti napitak pomaže kod bolova u želucu, a preporuka je i da se uzima hladno ceđeno maslinovo ulje pre večere (1 kašika), kao i sok od svežeg kupusa (pre ručka).

 

Evo zašto je ceo svet poludeo za alkalnom dijetom: Način ishrane koji se obožava!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...