Sve što morate da znate

Odlaganje menstruacije: Šta se dešava u telu i sve štetne posledice!

Obilno krvarenje nakon prestanka uzimanja pilula je neizbežno, ali može se desiti i nešto mnogo gore
Lepi & Zdravi
18:30h Autor:
Odlaganje menstruacije: Šta se dešava u telu i sve štetne posledice!
Foto: Shutterstock

Veliki broj žena koristi hormonalnu kontracepciju kako bi preskočile ili odložile menstrualni ciklus. Razlozi za to su lakše kontrolisanje menstruacije, posebno u periodu kada se planira odmor na moru.

Ali, iako zvuči kao idealno rešenje, mišljenja lekara su podeljena. Ipak Mari Džejn Minkin, profesor akušerstva i ginekologije na Jejl Medicinskom Univerzitetu uverava da različite metode kontrole rađanja drugačije deluju na organizam, a pri pravilnoj upotrebi nemaju štetna dejstva.

"Ako ste dobar kandidat za kontraceptivnu metodu, a na prvom mestu ste zdravi, nemate visok krvni pritisak, niste stariji od 35 godine ili pušač - onda ste zaista pravi kanidat za borbu sa svojim ciklusom", kaže Meri.

Važno je napomenuti i da odlaganje menstruacije neće smanjti efikasnost vaše kontracepcije. Kada vremenom prestanete da uzimate neaktivne pilule ili uklonite prsten ili flaster, presudno je da nastavite sledećih sedam dana da ih pijete, radi zaštite od trudnoće. Ako ste zaboravili da započnete novi ciklus na vreme, koristite rezervnu kontracepciju naredne nedelje kako biste bili sigurni da ste zaštićeni.

5 nepoznatih istina o menstruaciji: Svaka žena mora da zna!

Ako koristite pilule

Možete da prestanete s korišćenjem neaktivnih pilula u toku nedelje i da odmah započnete novi paket tableta. Najbolja je opcija da odjednom dobijete dovoljan broj tableta za tri meseca.

Iako ne postoji tačan podatak za količinu vremena tokom kog možete odlagati menstrualni ciklus, novije kontraceptivne pilule su posebno dizajnirane da ih možete koristiti tri meseca. Dakle, ako želite da odložite ciklus na toliko dug period, opredelite se za novije pilule. Samo zapamtite, u slučaju da se opredelite za njih, imaćete obilnije krvarenje, kaže Minkin.

Savet: Konsultujte se sa vašim ginekologom pre nego što počnete da koristite neki vid kontracepcije, za preskakanje ili odlaganje menstrualnog ciklusa. Ovi faktori mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka, moždanog ili srčanog udara. U slučaju da spadate u jednu ili više ovih rizičnih kategorija, budite posebno oprezni pri korišćenju bilo koje kontraceptivne metode.

Narodni lek za bubrege: Otapa kamenje, izbacuje pesak, jača želudac!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs