Pročitajte

Menstruacija na letovanju: Sve što ste želeli da znate o tome!

Ovaj scenario sigurno su proživele mnoge žene, ali to ne mora da znači i kraj uživanja na plaži
Lepi & Zdravi
13:06h Autor:
Menstruacija na letovanju: Sve što ste želeli da znate o tome!
Foto: Profimedia

Toliko očekivani godišnji odmor na moru i baš prvi dan stigla menstruacija. Ovaj scenario sigurno su proživele mnoge žene, ali to ne mora da znači i kraj uživanja na plaži. Ginekolog dr Silva Babić i ginekolog dr Igor Lončar odgovorili su na pet najvažnijih i najčešćih pitanja o menstruaciji i letovanju, piše portal Zadovoljna.hr.

5 nepoznatih istina o menstruaciji: Svaka žena mora da zna!

1. Da li smete da se kupate prvog dana menstruacije?

Ako žena ima uredan ciklus i blaga krvarenja kupati se može već prvi dan, ali umereno, kratko i uz tampon. Tampon se treba menjati svaki put nakon izlaska iz vode. Ako su krvarenja jača i obilnija ipak bi bilo preporučljivo pričekati dan do dva. Kupanje u grejanim bazenima može dodatno pojačati krvarenje.

2. Da li smete da se sunčate tokom menstruacije?

Sunčanje tokom najtoplijeg dela dana, kao i sedenje na vrućem kamenu uvek bi trebalo izbegavati. Međutim, u kasnim poslepodnevnim satima, kada je sunce slabije sunčanje je dozvoljeno samo ako imate oskudnije krvarenje. Izuzeci su osetljivije žene sa jakim i nepravilnim krvarenjima. One bi svakako trebalo da izbegavaju boravak na direktnom suncu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Šta morate da uradite nakon godišnjeg odmora?

Nakon što se vratite sa mora/reke/jezera preporučuje se upotreba vaginaleta sa probiotikom radi normalizacije vaginalne flore. U slučaju pojave promenjenog, obilnijeg krvarenja, uz svrbež, peckanje ili neprijatan miris, preporučuje se pregled kod ginekologa. Promena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sedenje na javnim površinama u gaćicama može izazvati upalu i gljivična ili bakterijska oboljenja koja treba lečiti.

4. Koliko je pametno koristiti metodu odlaganja menstruacije za bezbrižnije letovanje?

U retkim situacijama može se preporučiti neka od metoda odlaganja menstruacije. Kod žena koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju (antibebi pilule) to je lakše izvodivo, dok je u prirodnom menstrualnom ciklusu potrebno kroz više dana davati tablete radi nadoknađivanja hormona, kako ne bi došlo do krvarenja.

Komplikacija koja dovodi do neplodnosti: Kada su menstrualni bolovi ozbiljan problem!

5. Može li voda biti previše hladna ili pretopla za kupanje tokom menstruacije?

Hladna voda uopšteno može naštetiti ženskim polnim organima u smislu prehlade i posledične upale u području jajnika, kao i aktivacije bola na mestu ranije upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama. Topla voda izaziva vazodilataciju - širenje krvnih žila u čitavom telu, pa tako i u maternici što za posledicu može imati obilnije krvarenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs