Alchajmerova bolest jedna je od najčešćih, a neurohirurg otkriva koja ishrana je najpogodnija za osobe koje imaju ovo stanje. Reč je o jednoj od najzdravijih na svetu, sa akcentom na tri obavezne namirnice.
Naime, lekar je otkrio da Alchajmerova bolest zahteva posebnu ishranu, a reč je o MIND dijeti, koja naglašava zeleno lisnato povrće, bobičasto voće, pasulj, orašaste plodove, celovite žitarice, ribu i maslinovo ulje, i razvijena je posebno za zdravlje mozga.
Plan ishrane je kombinacija mediteranske prilagođene biljkama i DASH dijete koja se fokusira na smanjenje visokog krvnog pritiska.
Losos se preporučuje kao deo MIND dijete jer se može pohvaliti omega-3 masnim kiselinama za koje se veruje da čuvaju integritet ćelijskih membrana u mozgu, olakšavaju komunikaciju između neurona, poboljšavaju protok krvi u mozgu, podržavaju stvaranje novih ćelija i smanjuju upale, piše "Njujork post".
Zato doktor Džonatan J. Rasuli, sertifikovani spinalni neurohirurg u Njujorku, često za večeru priprema grilovani losos začinjen kurkumom i brokolijem kuvanim na pari. Njegov obrok bogat je omega-3 masnim kiselinama i fitonutrijentima korisnim za mozak, a siromašan ugljenim hidratima, šećerom i mastima.
"Izvrsnog je ukusa i nikada mi ne dosadi. Izuzetno ga je jednostavno napraviti i ne zahteva previše sastojaka", rekao je lekar, prenosi "Večernji list".
Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin koji je pokazao potencijal u smanjenju upale, poboljšanju pamćenja i usporavanju razvoja amiloidnih naslaga, obeležja Alchajmerove bolesti.
Alchajmer je najčešći oblik demencije, a karakteriše ga pad pamćenja, razmišljanja i učenja.
S druge strane, brokoli sadrži glukozinolate koji se žvakanjem pretvaraju u izotiocijanate, koji dokazano smanjuju oksidativni stres i upalu. Brokoli takođe sadrži vitamine C, K i A i kalijum, kalcijum i gvožđe.
Lekar je upozorio da ne dodajete previše soli lososu i da ne menjate brokoli za prilog pun ugljenih hidrata jer višak soli i rafinisanih ugljenih hidrata potencijalno može da doprinese upali mozga.
"Svaka večera koja ima malo prerađenih sastojaka, šećera i nezdravih masti bila bi dobra večera ne samo za prevenciju Alchajmerove bolesti već i za vaše opšte zdravlje. Volim da se klonim crvenog mesa, mesnih prerađevina poput kobasica i svega što ima puno šećera. Pokazalo se da oni doprinose insulinskoj rezistenciji, što je faktor rizika za demenciju", objasnio je Rasuli.
Za doručak doktor daje prednost "snažnom" obroku koji se sastoji od odreska, jaja, i lisnatog povrća ili avokada koji sadrže zdrave masti.
Rasuli je rekao da govedina s pašnjaka sadrži visokokvalitetne proteine, gvožđe i vitamin B12, koji podržavaju energiju, koncentraciju i kognitivne funkcije.
"Osim toga, govedina hranjena travom sadrži više nivoa omega-3 masnih kiselina i antioksidansa poput vitamina E u poređenju sa konvencionalnom govedinom, što može dodatno da utiče na zdravlje mozga", objasnio je.
Dodao je i da su jaja s pašnjaka bogata kolinom, esencijalnim nutrijentom za pamćenje i funkciju mozga, a takođe nude i veću koncentraciju omega-3 masnih kiselina u poređenju sa standardnim jajima.
Još jedan doručak zdrav za mozak jeste tost od avokada s hlebom od celovitih žitarica i poširanim jajetom. Rasuli je za ručak ljubitelj piletine na žaru ili salate od lososa s lisnatim povrćem, maslinovim uljem i orašastim plodovima, zahvaljujući antioksidansima, omega-3 i zdravim masnoćama.
Drugi izbor je činija kinoe sa pečenim povrćem, leblebijom i tahini prelivom.
"Kinoa je kompletan izvor proteina i pruža polako oslobađajuće ugljene hidrate. Leblebija dodaje vlakna i proteine, dok tahini nudi masti koje poboljšavaju funkciju mozga", zaključio je Rasouli, prenosi "Večernji list".
Stil/Žena
Simptomi koji signaliziraju pojavu Alchajmerove bolesti