Posle posta

Nakon posne hrane, pređite lagano na mrsne đakonije: Mrs je zdravije otpočeti piletinom, nego svinjetinom

Nakon višenedeljnog božićnog posta često preteramo s mrsnom hranom, što nije dobro za organizam, a pogotovo za organe za varenje, zato ishrana tada treba da bude umerena da organizam ne bi pretrpeo šok

Lepi & Zdravi
Autor:
Nakon posne hrane, pređite lagano na mrsne đakonije: Mrs je zdravije otpočeti piletinom, nego svinjetinom
Foto: Shutterstock

Post podrazumeva posebnu vrstu ishrane koja isključuje sve namirnice životinjskog porekla. Ukoliko ste postili ceo božićni post, sada vam neće biti lako da se vratite na mrsnu hranu jer ona sadrži priličan broj proteina i zasićenih masti.

Naime, prelazak s posne ishrane na mrsnu može loše da utiče na vaše zdravlje i zato je važno da namirnice uvodite postepeno. Period adaptacije na redovnu ishranu zavisi od dužine posta.

Što se tiče božićnog, telu su potrebna tri-četiri dana da se adaptira. Nakon posta organizmu su potrebni manji, a češći obroci. Takođe je korisno uzimati manje zalogaje hrane i dobro ih sažvakati kako bi se varenje olakšalo. S obzirom na to da se veliki postovi završavaju praznikom, veoma je bitno da ne preterujete s hranom. Evo kako da izbegnete prejedanje...

Božić, Božićna Trpeza
foto: Shutterstock

Neka božićni doručak bude umeren

Svi volimo da božićni doručak traje što duže jer je tada cela porodica na okupu za bogatom trpezom. Ipak, ako ste prethodno postili, važno je da se u vašem tanjiru nađu mali zalogaji. Na taj način postepeno privikavate svoj sistem za varenje na savladavanje teških namirnica, odnosno dajete mu dovoljno vremena da svari masnoću koju ste neko vreme izbegavali.

Piletina
foto: Shutterstock

Birajte piletinu umesto prasetine

Iako se na božićnoj trpezi skoro uvek nalazi pečenica, vama će biti dovoljno da se zasladite njom. Mrs otpočnite piletinom, jer ona sadrži mnogo manje masti, a mnogo više proteina. Bez obzira na to što se vaš organizam od nje malo odvikao, ipak su proteini lakši za probavu od masti, a i nisu štetni za krvne sudove.

Slava, Kolači, Slavski kolač
foto: Shutterstock

Torte i kolače smanjite na minimum

Mrsne poslastice sadrže margarin i mleko. Nagli unos ovih namirnica može da poremeti vaš metabolizam. Zbog toga bi bilo pametno da se još na dan Božića zadržite na posnim desertima. Šećerni šok je takođe opasan, tako da se preporučuje da izbegavate bilo kakve jake slatkiše jer će promena u ishrani morati da nastupi, ali polako. Takođe, energija koju unosite trebalo bi postepeno da se povećava.

Čaj
foto: Shutterstock

Prva pomoć kod digestivnih problema

* Čaj od nane - umiruje stomak i otklanja digestivne probleme. Ohlađen čaj od nane pije se polako i u malim gutljajima.

* Cimet - lako dostupno sredstvo za otklanjanje digestivnih problema. Naročito je efikasan kod oslobađanja od grčeva i nadutosti. Polovinu kafene kašičice cimeta dodati u šolju ključale vode, ostaviti nekoliko minuta i popiti dok je još toplo.

* Đumbir - stimuliše proizvodnju sokova koji pomažu varenje hrane. Dve kafene kašičice soka od izrendanog đumbira pomešati s kafenon kašičicom meda u čaši vode i popiti.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs