dobra Za probavu

12 razloga zašto treba pojesti bar jednu jabuku na dan: Sprečava prejedanje, odlična je za mršavljenje,idealna za užinu

Redovna konzumacija ovog voća doprinosi opštem zdravlju i pomaže u prevenciji mnogih bolesti, zbog čega je odlična opcija za uravnoteženu ishranu

Lepi & Zdravi
17:37h Autor:
12 razloga zašto treba pojesti bar jednu jabuku na dan: Sprečava prejedanje, odlična je za mršavljenje,idealna za užinu
Foto: Shutterstock

Jabuka se od davnina smatra izrazito zdravim voćem, o čemu svedoči i stara izreka jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van. A kad bi vas neko pitao koje su konkretne dobrobiti redovnog konzumiranja ovog voća, pitanje je koliko biste ih mogli nabrojati. Zato vam donosimo 12 razloga zbog kojih je dobro pojesti bar jednu jabuku svaki dan.

Jabuka
foto: Shutterstock

1. Poboljšavaju probavu

Jabuke sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu u regulaciji probave. Topiva vlakna, poput pektina, deluju kao prebiotik, jer hrane dobre bakterije u crevima, dok netopiva vlakna pomažu u sprečavanju zatvora i održavaju redovnu stolica.

2. Snižavaju holesterol

Topiva vlakna, poput pektina, pomažu u smanjenju nivoa lošeg LDL holesterola u krvi. Takođe, antioksidansi iz jabuka, posebno flavonoidi, mogu da smanje rizik od srčanih bolesti tako što smanjuju oksidativni stres i upale u telu.

3. Smanjuju rizik od dijabetesa

Vlakna u jabukama pomažu u usporavanju apsorpcije šećera iz hrane, što doprinosi stabilnijem nivou šećera u krvi. Redovna konzumacija jabuka povezuje se s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

4. Niskokalorične i site

Jabuke su bogate vodom i vlaknima, što stvara osećaj sitosti bez velikog broja kalorija. Zbog toga su odličan međuobrok za kontrolu težine i sprečavanje prejedanja.

Jabuka
foto: Shutterstock

5. Obiluju vitaminom C

Jabuke su dobar izvor vitamina C, važnog za jačanje imunosistema i zaštitu od infekcija. Takođe, fitonutrijenti u njima deluju kao antioksidansi koji smanjuju upale.

6. Poboljšavaju kognitivne funkcije

Antioksidansi u jabukama, poput kvercetina, pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u mozgu, što štiti ćelije mozga od oštećenja i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

7. Povećavaju gustinu kostiju

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje jabuka pomaže u očuvanju gustine kostiju zahvaljujući sadržaju antioksidansa, što može da smanje rizik od osteoporoze.

8. Antioksidativna svojstva

Jabuke sadrže brojne antioksidanse, uključujući flavonoide i polifenole, koji smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka, poput raka pluća, dojke i debelog creva. Njihova protivupalna svojstva takođe doprinose zaštiti ćelija od malignih promena.

Jabuka
foto: Shutterstock

9. Prirodno čišćenje zuba

Jabuke sadrže kiseline koje pomažu u čišćenju zuba i smanjenju skupljanja plaka. Njihova hrskava tekstura podstiče žvakanje, što stimuliše proizvodnju pljuvačke i smanjuje razmnožavanje bakterija u usnoj duplji.

10. Visok sadržaj vode

Jabuke su sastavljene od oko 85% vode, pa su dobar način za unos tečnosti u organizam, što pomaže u održavanju hidratacije.

11. Prirodni šećeri

Jabuke su bogate prirodnim šećerima, poput fruktoze, koji telu pružaju trenutan, ali stabilan izvor energije, čineći ih odličnim međuobrokom pre ili posle vežbanja.

12. Sadrže kvercetin

Kvercetin, prirodni flavonoid u jabukama, ima protivupalna i antialergijska svojstva. On pomaže da se smanje simptomi alergija i upala u organizmu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs