Grand kafa: ,,Ne gledaj u šolju, pregledaj se!’’

Preventivni mamografski pregledi i tokom Meseca borbe protiv raka dojke

Lepi & Zdravi
16:08h
Grand kafa: ,,Ne gledaj u šolju, pregledaj se!’’
Foto: Promo

Preventivni mamografski pregledi u okviru akcije „Hajde da imamo vremena za pregled“, koje sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u saradnji sa Grand kafom i Fondom B92 pod sloganom „Ne gledaj u šolju, pregledaj se“, biće dostupni ženama i u oktobru, tokom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke. Mobilni mamograf će biti postavljen na Kalemegdanu, a od petka 4. oktobra svoj termin za preventivni mamografski pregled, dame će moći da zakažu radnim danima od 9 do 14 časova, na brojeve telefona 0607171969 i 0607171523, do popune termina.

Od 2021. godine je u okviru akcije „Hajde da imamo vremena za pregled“ preventivne preglede uradilo više od 43.000 žena i zato je važno da sve dame od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu obavile mamografski pregled, kao i žene iznad 40 godina koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke, zakažu svoj termin i obave pregled.

Grand kafa
foto: Promo

Važnost preventivnih mamografskih pregleda prepoznala je i Anđelka Stević Žugić, televizijska i pozorišna glumica, koja je podržala ovu akciju i pridružila se borbi protiv raka dojke.

U svetu se, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje otkrije oko 2.260.000 novo obolelih žena, dok od ove bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. U Srbiji rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor kod žena od kojeg svake godine oboli 4.000 žena, a nažalost 1.600 izgubi život. Zato mamografija predstavlja najvažniji korak u ranom otkrivanju i prevenciji ove bolesti jer, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva. Ministarstvo zdravlja je prevenciju i rano otkrivanje bolesti postavilo na vrh svojih prioriteta, a potvrda do sada urađenog u toj oblasti, kao i važnost pravovremenih preventivnih pregleda, govore i poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut’’ koji pokazuju da je, od 2013. dо 2022. gоdinе, brој žеnа prеminulih оd raka dojke smаnjеn zа 17 оdstо.

,,Oktobar, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se u mnogim zemljama širom sveta, i ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije ove bolesti i skrene pažnju na njenu visoku rasprostranjenost. Mi u Grand kafi već četiri godine u kontinuitetu radimo na širenju svesti o prevenciji ove bolesti i značaju rane dijagnostike. Do sada je u okviru akcije ,,Hajde da imamo vremena za pregled'' dijagnostiku u mobilnom mamografu obavilo više od 43.000 žena, a zajednički cilj svih nas koji smo deo ove kampanje jeste da podstaknemo žena da brinu o svom zdravlju. Ovi podaci, o broju pregledanih žena u mobilnom mamografu, na koje smo ponosni, potvrđuju da smo na dobrom putu da u tome uspemo“, kažu u Grand kafi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs