Korisno znati

Budite im od pomoći: 5 najboljih rečenica koje anksiozna osoba želi da čuje kada joj je teško!

Ukoliko ste se ikada pitali kako možete da pomognete svojim dragim osobama koje se bore sa ogromnim stresom i pate od anksioznosti, postoje efikasni načini na koje možete da im zaista pružite podršku
Lepi & Zdravi 18.10.2014. - 18:35h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Neko ko nikada nije imao dodira sa anksioznošću, ne može lako da razume kako se oseća osoba kojoj je dijagostifikovana ova vrsta poremećaja koja u današnje vreme pogađa veliki broj kako mladih, tako i starijih osoba.

 

Ukoliko ste se ikada pitali kako možete da pomognete svojim dragim osobama koje se bore sa ogromnim stresom i pate od anksioznosti, postoje efikasni načini na koje možete da im zaista pružite podršku.

 

OVDE pročitajte dirljivo iskustvo Danijela (24) koji pati od akutne šizofrenije.

 

Tod Farčione, klinički psiholog u centru za anksioznost i srodne poremećaje na Bostonskom Univerzitetu, ukratko je za Hafington Post objasnio: "Postoje ljudska osećanja koja smo svi nekad iskusili. Kod nekoga mogu da se manifestuju kao dubok strah ili neka vrsta anksioznosti, kod drugih je to mnogo drugačije. Strah je nešto što smo svi nekad osetili, pa u razgovoru sa anksioznom osobom, potrebno je samo da se dobro povežemo".

 

Tod objašnjava da se ta povezanost može ostvariti pružanjem podrške i to bez trunke osuđivanja. U nastavku sledi pet rečenica koje će svakoj anksioznoj osobi biti od pomoći.

 

1. "Možeš li da mi kažeš nešto više o svom iskustvu?"

 

U razgovoru sa anksioznom osobom bitno je da stvorite osećaj poverenja i da im priđete sa dozom saosećanja, kako bi vam otvorila dušu.

 

"Ako zaista želite nekome da pomognete, potrebno je da se i sami zapitate da li možete da se postavite tako da toj osobi omogućite da otvoreno ispriča svoja nelagodna iskustva. Potom im pružite podršku i pozitivnim rečenicama im pomozite da na drugačiji način gledaju na anksioznost", objašnjava psiholog.

 

OVDE saznajte na kojih 7 načina možete da pomognete voljenima koji su u depresiji!

 

2. "Žao mi što prolaziš kroz sve to"

 

Jedna od epizoda borbe sa anksioznošću je i suočavanje sa napadima panike. Najefikasniji metod približavanja osobi koja se bori sa ovakvim problemima jeste pristup sa razumevanjem, a ne zabrinutošću.

 

"Najgora stvar koju možete da uradite jeste da i vi paničite i podgrejete već dovoljno razbuktane emocije", kaže psiholog Tod. "To je kao dodavanje ulja na vatru, umesto pružanja saosećanja sa onim što ta osoba doživljava".

 

Paničan strah je prolaznog karaktera i potrebno je da u tim trenucima budete uz dragu osobu, a ne da i vi krenete da paničite.

 

Istraživanje je pokazalo koliko sati dnevno smemo da budemo sami - OVDE saznajte.

 

3. "To nije tvoja krivica"

 

"Bitno je da se ne umanjuju njihova iskustva. Najbolje je da pristupite s razumevanjem i spremnošću da čujete šta oni imaju da kažu", kaže psiholog. "Međutim, pazite da ne budete saučesnik njihovog straha. Pružiti razumevanje na znači i poprimiti njihov strah, što članovi porodice obično rade. To može samo da hrani ideju da imamo čega da se plašimo".

 

OVDE saznajte koja je najbolja hrana za smirenje - 5 ključnih namirnica.

 

4. "To mora da je jako teško za tebe"

 

Empatija može da bude od velike pomoći.

 

"Paradoks je da empatične fraze anksioznim osobama pomažu da se smire, jer onda osećaju da ne moraju da se bore za svoju anksioznost", kaže Kit Hamfri, profesor psihijatrije na Stanford Univerzitetu.

 

5. Prisustvo i tišina

 

Kada dođe do paničnih trenutaka, ponekad je i više nego dovoljno samo da budete tu, da se pretvorite u uho.

 

"To šo ste spremni da podelite svoje vreme sa nekim. Za anksioznu osobu jako je bitno samo da neko ima da je sasluša kada joj je to potrebno", zaključuje psiholog Tod za Hafington Post.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...