6 SIMPTOMA INFEKCIJE UHA KOJE NE BISTE TREBALI ZANEMARITI: Ovo su uobičajeni razlozi nastanka, a evo i kako ih sprečiti

6 simptoma infekcije uha koje ne biste trebali zanemariti i uobičajeni uzroci nastanka.

Lepi & Zdravi
Autor:
6 SIMPTOMA INFEKCIJE UHA KOJE NE BISTE TREBALI ZANEMARITI: Ovo su uobičajeni razlozi nastanka, a evo i kako ih sprečiti
Koji su simptomi infekcije uha?, Foto: Shutterstock

Infekcije uha su obično povezane sa decom, ali i dalje pogađaju oko 20% odraslih. Ova pojava je sasvim uobičajena jer odrasli takođe mogu biti podložni bakterijama i virusima sličnim deci.

Pravovremeno prepoznavanje znakova infekcije uha je ključno za brz i efikasan tretman, jer ove infekcije mogu biti izrazito neprijatne.

Infekcija uva, poznata i kao otitis, može uticati na spoljašnje uho (otitis externa), srednje uho (otitis media) ili unutrašnje uho (otitis interna).

Infekcija uva
foto: Shutterstock

1. Nelagodnost ili bol

U početku možete osetiti tup bol u uhu, posebno nakon povlačenja ušne resice ili pritiskanja tragusa. Vremenom ćete možda osetiti osećaj punoće u uhu. U ozbiljnijim slučajevima, bol se može prenositi na lice, vrat ili neku stranu glave.

2. Svrab

Može početi kao blagi svrab unutar unutrašnjeg ušnog kanala, koji se postepeno pojačava ako se infekcija ne leči.

3. Otečeni limfni čvorovi na vratu

Zanemarivanje lečenja infekcije može dovesti do vidljivo otečenih limfnih čvorova. Ovo potom može dovesti do groznice jer potpuna blokada vašeg ušnog kanala postaje verovatnija.

Infekcija uva
foto: Shutterstock

4. Crvenilo na unutrašnjoj i spoljašnjoj strani uha

Može se primetiti blago crvenilo unutar unutrašnjeg ušnog kanala. Međutim, kako infekcija napreduje, crvenilo može postati izraženije, šireći se izvan unutrašnjosti i postajući primetno i na spoljnoj površini uha.

5. Prigušen sluh ili zvonjenje

U blagim slučajevima, ovaj simptom možda neće biti prisutan, ali u težim slučajevima može doći do oštećenja sluha. Možda ćete primetiti smanjenu sposobnost da čujete ili možete iskusiti uporno zvonjenje duboko u uhu.

6. Odliv tečnosti bez mirisa

Slično drugim simptomima, početno mala količina tečnosti bez mirisa može se postepeno povećavati kako infekcija napreduje. Može da evoluira od minimalne količine do prekomerne tokom vremena.

Infekcija uva
foto: Shutterstock

KAKO SPREČITI INFEKCIJE

1. Izbegavajte korišćenje pamučnih štapića ili stranih predmeta.

Pamučni štapići za uši mogu jesu korisni za čišćenje ušiju, ali mogu nenamerno gurnuti ušni vosak dublje, izazivajući nelagodnost. Preporučljivo je da prekinete njihovu upotrebu ako osetite bilo kakvu nelagodnost.

Pored toga, ključno je izbegavanje upotrebe stranih predmeta kao što su ključevi, ukosnice ili spajalice za grebanje ili čišćenje ušiju, jer oni takođe mogu gurnuti ušni vosak dublje, što dovodi do iritacije kože ili povreda.

2. Koristite fen na najnižoj temperaturi da osušite uši.

Nakon izlaganja vodi, uverite se da ste dobro osušili uši tako što ćete nagnuti glavu i nežno tapkati oko ušiju peškirom. Nežnim povlačenjem ušne resice u različitim pravcima, možete pomoći u puštanju zarobljene vode.

Ukoliko i dalje osećate vodu u ušima nakon povratka kući, upotreba fena na niskoj brzini i niskoj temperaturi može pomoći da ih osušite. Budite oprezni da izbegnete usmeravanje protoka vazduha direktno u ušni kanal.

3. Razmislite o korišćenju kape za plivanje ili čepića za uši.

Za ljude koji su skloniji infekcijama uha, preduzimanje mera predostrožnosti može biti od koristi. Korišćenje kape za plivanje kao zaštitne barijere za sprečavanje ulaska vode u uši je dobar početak.

Ako vam je udobno, razmislite o korišćenju čepova za uši kako biste dodatno zaštitili uši od izlaganja vodi. Traženje saveta od svog lekara ili zdravstvenog radnika o dodatnim preventivnim merama takođe može biti od pomoći.

4. Često perite ruke.

Redovno pranje ruku je efikasan način da se spreči prenošenje klica koje mogu izazvati prehladu i infekcije uha i kod dece i kod odraslih. Neophodno je prati ruke, posebno nakon korišćenja toaleta, rukovanja hranom, pre jela i posle kašljanja, kihanja ili izduvavanja nosa, kako bi se smanjio rizik od infekcija.

Ako sumnjate da imate infekciju uva, važno je potražiti medicinsku pomoć. Lekar će moći postaviti tačnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman, koji može uključivati ​​antibiotike ili druge lekove. Ignorisanje simptoma ili samo-lečenje može dovesti do komplikacija ili ponovljenih infekcija.

(Stil/Brightside)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs