POVRĆE JE TOLIKO ZDRAVO DA O NJEMU PIŠE NJUJORK TAJMS: Amerikanci daju po 30 dolara za jedan list, a ono raste kod nas

Njujork Tajms je ovo povrće svrstao među najzdravijim na svetu

Lepi & Zdravi
Autor:
POVRĆE JE TOLIKO ZDRAVO DA O NJEMU PIŠE NJUJORK TAJMS: Amerikanci daju po 30 dolara za jedan list, a ono raste kod nas
Povrće, Foto: Shutterstock

Mediteranska ishrana predstavlja jedan od najcenjenijih i najzdravijih načina ishrane širom sveta, a povezana je sa brojnim zdravstvenim beneficijama koje se protežu na različite aspekte našeg života. Ova ishrana ne samo da podržava opšte zdravlje, već može da igra ključnu ulogu u prevenciji ozbiljnih oboljenja.

Jedan od glavnih aspekata mediteranske ishrane je njena veza sa očuvanjem zdrave telesne težine. Bogata je voćem, povrćem, celovitim žitaricama, maslinovim uljem i ribom, a siromašna zasićenim mastima i proizvodima od belog brašna. Ovakva ishrana smanjuje rizik od gojaznosti i pomaže održavanju idealne telesne mase.

Povrće, Pijaca
foto: Shutterstock

Pored toga, mediteranska ishrana je takođe povezana sa smanjenim rizikom od upalnih bolesti. Sastojci poput maslinovog ulja, orašastih plodova i ribe sadrže antiinflamatorne komponente koje mogu pomoći u smanjenju hroničnih upalnih stanja u telu.

Hrana bogata antioksidansima, kao što su voće, povrće i maslinovo ulje, može pomoći u zaštiti moždanih ćelija od oštećenja i smanjiti rizik od ovih ozbiljnih bolesti.

Takođe, mediteranska ishrana može pozitivno uticati na kvalitet sna. Namirnice bogate triptofanom, a koje često čine deo mediteranske ishrane, kao što su riba, mlečni proizvodi i orašasti plodovi, mogu pomoći u regulisanju sna i poboljšanju kvaliteta noćnog odmora.

Pored toga, istraživanja sugerišu da mediteranska ishrana može imati blagotvoran uticaj na kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i mentalnu oštrinu. Antioksidansi i omega-3 masne kiseline prisutni u ovom načinu ishrane mogu doprineti boljoj funkciji mozga i smanjenju rizika od kognitivnog opadanja tokom starijih godina.

Žena, Bolnica, Žena u bolnici, Starija žena, Stara žena
foto: Profimedia

Napokon, mediteranska ishrana može imati pozitivan efekat i na mentalno zdravlje. Njen bogat spektar hranljivih sastojaka, zajedno sa smanjenjem unosa zasićenih masti, može pomoći u kontroli teskobe i depresije.

Važno je napomenuti da su raznovrsnost i balans ključni elementi mediteranske ishrane. Osim pomenutih benefita, važno je da se različite namirnice kombinuju kako bi se osigurala potpuna i uravnotežena ishrana. Raštan, koji je često zapostavljen u poređenju sa drugim povrćem poput kelja, kupusa, blitve i spanaća, takođe igra važnu ulogu u obogatiti ishranu i pružiti organizmu brojne vitamine i minerale.

Raštan
foto: Shutterstock / Instagram

Njujork Tajms je pisao o raštanu

Raštan, to starinsko mediteransko povrće, steklo je globalno priznanje i popularnost, čemu svedoči i činjenica da je ugledni list Njujork Tajms uvrstio raštan među najzdravije i najskuplje namirnice. Ovaj izuzetni zeleniš, sa svojim bogatstvom nutritivnih i lekovitih svojstava, postao je prava senzacija među obožavaocima zdrave ishrane, spremnim da za njega izdvoje i do sto dolara. Osim toga, raštan je zabeležio pravi procvat na američkim jelovnicima tokom poslednjih deset godina, a mnogi stručnjaci ga preporučuju kao neizostavan deo ishrane.

Ovaj povrtni delikates, koji se nepravedno često zaboravlja, polako se vraća u restorane širom sveta, pa tako i u naše lokalne ugostiteljske objekte.

Kako se priprema?

Jedan od ključnih aspekata u očuvanju maksimalne hranljive vrednosti raštana je pravilna priprema. Kao i kod većine povrća, važno je što kraće kuvanje kako bismo sačuvali sve hranljive sastojke. Idealno vreme kuvanja raštana na pari iznosi oko pet minuta. Ovim postupkom omekšavaju se vlakna i povećava svarljivost, dok se istovremeno očuvaju svi korisni nutrijenti. Važno je napomenuti da raštan može biti konzumiran i sirov, što dodatno pruža raznovrsne mogućnosti u pripremi jela.

Raštan, Divlji Kupus
foto: Thinkstock

Raštan se često koristi kao sastojak u pestu ili drugim umacima, što dodaje njegovu karakterističnu aromu i nutritivnu vrednost jelima. Pre nego što ga upotrebite, listove raštana treba detaljno oprati pod mlazom hladne vode. Važno je napomenuti da ga ne treba potapati u vodu, jer će se tako izgubiti vitamini topljivi u vodi.

Kako biste produžili svežinu raštana, preporučuje se čuvanje u frižideru. Stavite ga u prozirnu foliju i maksimalno istisnite vazduh iz nje kako biste sprečili oksidaciju i gubitak vrednih hranjivih materija. Na ovaj način, raštan će zadržati svežinu i vrednost do čak pet dana.

Ukusan, hranljiv i sve popularniji, raštan nas podseća da često najvrednije namirnice mogu biti skrivene uobičajenim izborima naših trpeza i da, pravilno pripremljen, može doneti obilje zdravstvenih koristi i zadovoljstva u ishrani.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs