Odličan saveznik i van kuhinje

Sve prednosti kokosovog ulja: Odličan izvor energije, melem za kožu, obogaćuje ukus hrane!

Najbolji izbor su devičansko ili nerefinisano, a kada je reč o ishrani, najbolje ga je kombinovati sa drugim uljima za pripremu hrane
Lepi & Zdravi 29.08.2014. - 18:36h Autor: B.M.
Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje vrlo je bogato zasićenim mastima - materijom koja se već dugo povezuje sa rizikom od povišenog holesterola i većim šansama za srčani udar, a sve simptome srčanog udara kod žena pročitajte OVDE.

 

Ali to ne znači da ne smete koristiti ovaj proizvod, već treba da odaberete pravilan način na koji ćete ga koristiti - piše Hafington post.

 

Izvor energije

 

Laurična kiselina - dominantna zasićena mast u kokosovom ulju- je masna kiselina srednjeg lanca. Telo koristi upravo ovaj tip masnih kiselina drugačije nego masne kiseline sa dugačkim lancem, koje čine veliki procenat ostalih dijetetskih masti.

 

Kako da brzinski vratite energiju vašem organizmu, pročitajte OVDE.

 

Masne kiseline sa srednjim lancem obrađuju se kroz jetru i vrlo brzo pretvaraju u energiju posredstvom ćelija, a studije su pokazale da baš ova masna kiselina povoljno utiče na mršavljenje, ukoliko se koristi umereno.

 

Holesterol

 

Kada se i obzir uzme nivo holesterola u krvi, konzumiranje čvrstih masti kao što je kokosovo ulje, koje su bogate lauričnom kiselinom, povećavaju obe vrste holesterola: i dobar i loš. Međutim, postoje dokazi da kokosovo ulje može imati odlično dejstvo na organizam, ukoliko se njime zamene druge zasićene ili trans-masti.

 

OVDE saznajte kako da napravite domaći napitak koji snižava nivo holesterola i triglicerida!

 

Antimikrobno i antioksidantno delovanje

 

Kokosovo ulje je među najpopularnijim proizvodima kada je reč o dejstvu u borbi protiv buba. Zbog jedinjenja koja sadrži, kokosovo ulje se može uspešno boriti protiv bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija, poput gripa, bronhitisa, infekcije jajnika, akni i još mnogo toga. Uz to, kokosovo ulje, a naročito nerafinisano ili devičansko, sadrži jedinjenja fenola, koja imaju zaštitno, antioksidativno delovanje.

 

Zahvalno za pripremu hrane

 

Ako razmatrate da kokosovo ulje uvrstite i u pripremu hrane, uradite to slobodno - gusto je, blagog ukusa i prilagođava se različitim temperaturama. Ukus kokosovog ulja savršeno se uklapa sa mnoštvom jela, naročito kuvanih. Blagi ukus ga čini popularnim izborom kada je reč o pripremi karija i drugih jela tropskog ukusa.

 

Kako da napravite zdraviju zapršku, otkrijte OVDE.

 

Jednostavno rešenje za negu kože

 

Kokosovo ulje nema primenu samo u ishrani. Odlično je i u skidanju šminke, nezi kože, naročito tokom hladnih zimskim meseci, kada je koža sklonija suvoći i pucanju.

 

A kako možete napraviti hranljivu masku za kosu od kokosovog ulja za dubinski oporavak, otkrijte OVDE.

 

Dobro ili loše?

 

Zahvaljujući količini laurične kiseline, devičansko kokosovo ulje je odlična zamena za druge vrste zasićenih masti, poput maslaca ili svinjske masti, kao i trans-masnih kiselina. Ali, bez obrzira na sve odlične efekte, kokosovo ulje je ipak vrsta masnoće, a sve masti treba koristiti umereno.

 

Kada je reč o nezi i lepoti, koristite ga koliko želite, ali, kada je reč o ishrani, pronađite sredinu: najbolje je ne koristiti samo jednu vrstu ulja. Ukoliko ga koristite kao dodatak zajedno sa drugim vrstama ulja, ne samo što ćete imati bolji ukus jela, već ćete u organizam uneti i masti koje su vrlo važne za srce - omega-3 masne kiseline.

 

Ako odlučite da kupite kokosovo ulje, odlučite se za nerafinisano ili devičansko kokosovo ulje, kako biste mogli da uživate u svim njegovim blagodetima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs