Da li znate da niskokalorijski zaslađivači mogu da vam pomognu u gubitku kilograma?

Niskokalorijski zaslađivači ne sadrže kalorije. Jedini izuzetak je aspartam koji je „praktično bez kalorija“.

Lepi & Zdravi
Autor:
Da li znate da niskokalorijski zaslađivači mogu da vam pomognu u gubitku kilograma?
Foto: Promo

Aspartan zaista sadrži kalorije, ali se koristi samo u toliko malim količinama da u krajnjem proizvodu nema značajnih kalorijskih vrednosti. Pošto zaslađivači ne daju nikakvu energiju, nemoguće je da izazovu gojenje.

Korišćenjem niskokalorijskih zaslađivača umesto kalorijskih i zamenom hrane ili pića zaslađenim belim šećerom sa njihovim niskokalorijski zaslađenim alternativama, možemo ukloniti i šećere i kalorije iz raznih namirnica. Na primer, dodavanjem niskokalorijskih zaslađivača umesto šećera u napitke, možemo da „uštedimo” približno 4 grama šećera, odnosno 16 kalorija za svaku kašičicu dodanog šećera. Takođe, prelaskom na nekalorijska bezalkoholna pića, koja sadrže manje od 1 kalorije, možemo smanjiti unos kalorija za oko 100 kalorija po čaši (ili 140 kalorija po konzervi od 330 ml) u poređenju sa uobičajenim (zaslađenim belim šećerom) proizvodom.

Nekoliko studija pokazuje da se telesna težina može smanjiti konzumiranjem niskokalorijskih zaslađivača. Tokom ovih istraživanja naučnici su mogli da uoče da ispitanici koji konzumiraju dijetalna pića umesto slatkih bezalkoholnih pića mogu još efikasnije da gube kilograme od onih koji su pili samo vodu.

Sami zaslađivači vas neće učiniti vitkim, ali mogu doprineti generalno boljem obrascu ishrane.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs