Biće kao novi

Duži vek trajanja i postojan oblik: Kako pravilno održavati grudnjake

Brushaltere ne smete prati na visokim temperaturama i nikako sa vešom drugačijih boja, a omekšivač potpuno zaboravite jer će ih uništiti
Lepi & Zdravi
15:22h
Duži vek trajanja i postojan oblik: Kako pravilno održavati grudnjake
Foto: Shutterstock

Da li vam se desilo nekada da relativno nov grudnjak brzo izgubi oblik i da se korpe deformišu? Možda ga niste pravilno održavali!

Brushalteri su vrlo osetljivi komadi, pa ih je najbolje prati ručno, jer ih mašina može oštetiti i promeniti oblik korpi. Najbolje je prati ih u hladnoj vodi i sa blagim deterdžentom. Iako volite taj prelepi miris, omekšivače treba izbegavati, kao i sredstva za negu vunenih materijala. Oni uništavaju elastičnost tkanine, dok ih hladna voda čuva.

9 istina o brushalteru koje muškarci ne razumeju, pročitajte OVDE.

Što se tiče postupka pranja, najbolje je potopiti grudnjak u vodu, dodati deterdžent i ostaviti od pola sata do sat vremena da odstoji. Nakon toga, treba ih lagano protrljati, isprati mlakom vodom i ostaviti da se osuše.

Korpe pre sušenja treba ispraviti rukama, kako se tokom sušenja ne bi izmenio njihov oblik. Ne preporučuje se sušenje u mašini, jer ih može oštetiti, naročito one s visokim procentom elastina.

Brushaltere od svile treba prati ručno, zbog velike osetljivosti materijala, dok se oni od mešovitih vlakana mogu prati i u mašini. Nakon pranja treba ih umotati u peškir kako bi se iscedio višak vode i potom staviti na sušenje. Ukoliko su preteški, na stalku za sušenje se mogu rastegnuti i izgubiti elastičnost.

Trikove kako da vam grudi izgledaju veće, pročitajte OVDE.

Mašinsko pranje

Pre stavljanja grudnjaka u mašinu, treba ih zakopčati kako se ne bi zakačili za drugi veš. Nakon toga ih treba ostaviti u zaštitnu kesu za pranje, koja će ih zaštititi od dodatnih oštećenja.

Preporučuje se pranje na niskim temperaturama i programu sa hladnom vodom. Takođe, treba paziti sa kojom vrstom odeće se peru. Preostalo rublje trebalo bi da bude otprilike iste težine, kao što su kratke majice, čarape ili gaćice, dok pranje sa pantalonama i peškirima treba izbegavati. Oni su preteški i mogu izobličiti grudnjake.

Fotografije izazovne Kim Kardašijan bez grudnjaka pogledajte OVDE.

Pazite na boje

Prilikom pranja trebalo bi ih prati sa odećom u sličnoj boji. To posebno važi za grudnjake sa visokim procentom sintetičkih materijala koja lako upijaju boje.

Sačuvajte oblik korpi

Iako štedi prostor, stavljanje jedne korpe u drugu, odnosno preklapanje grudnjaka se ne preporučuje. To će promeniti njihov oblik i skratiti vek trajanja donjeg veša. Takođe, kod putovanja ih je najbolje u kofer staviti jedan u drugi i korpe ispuniti donjim vešom. To će održati oblik korpi postojanim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs