iZVOR ŽIVOTA

I voda za piće može da nam čuva zdravlje!

Arteška VODAVODA "zapamtila" je sve šta joj je priroda dala, a idealni balans minerala u njoj posebna je balgodet za naše telo, kaže specijalista kliničke fiziologije, prof. dr Tomislav Jovanović

Lepi & Zdravi
09:26h Autor:
I voda za piće može da nam čuva zdravlje!
Foto: Shutterstock

Koliko je voda važna za normalno funkcionisanje organizma svima je poznato, ali malo ko od nas obraća pažnju kakvog je sastava voda koju pijemo i šta zapravo znači dobar sastav vode. Kao zemlja bogata prirodnim izvorima, na tržistu u Srbiji mnogo je flaširanih voda, pa neku pijemo po navici, neku biramo zbog ambalaže, neku zbog reklame. Ali, najkvalitetnije i najcenjenije vode na svetu su prirodne mineralne arteške vode. Upravo minerali u vodi, njihova količina i odnos, ono su što određuje njen kvalitet. Da li i mi imamo vodu koja se može pohvaliti kvalitetom koji ispunjava sve svetske standarde? Šta je zapravo dobar sastav vode i šta znači balans minerala u njoj, za magazin “Lena” govori prof. dr Tomislav M. Jovanović, specijalista kliničke fiziologije, najpoznatiji stručnjak za mineralne vode. Na početku, prof. Jovanović naglašava da i nisko i visoko mineralizovane vode treba ograničavati kada je reč o konzumaciji.

dr Tomislav Jovanović
foto: Promo

"Niskomineralizovane vode se preporučuju sa oprezom, a zašto da ne kažemo da se zato i ne koriste za piće destilovana ili dejonizovana voda, voda bez minerala. Ove vode imaju jako ograničenu upotrebnu vrednost koja ne obuhvata utoljavanje žeđi, te ne spadaju u kategoriju pijaćih voda. S druge strane, i visoka mineralizacija je takođe ograničavajući faktor. Priroda se od davnina za ovu situaciju pobrinula: izvorišta voda sa mineralizacijom preko 3 grama po litru, životinje izbegavaju, i to je od davnina empirijski pokazatelj i čoveku."

Profesor Jovanović upozorava da treba obratiti pažnju i na to da li je voda koju pijemo dodatno obrađena.

"Sve je češća pojava flaširanih voda koje su dodano obrađane. Bilo oduzimanjem, a češće dodavanjem nekog minerala. Takve vode preduzetim postupcima prestaju da budu prirodne mineralne vode. Dobijaju novi status sa izvan prirode izmenjenim mineorološkim sastavom i njhovim međusobnim odnosom. A osnovna vrednost svake vode je stepen izbalansiransoti i bliskost fiziološkoj ravnoteži minerela u njoj, sa adekvatnom pH vrednošću i tvrdoćom. Samo fiziološka izbalaniranost čuva molekul vode u njenoj idealnoj strukturalnoj formaciji, a što garantuje njen blagotvorni efekat," kaže profesor Jovanović i dodaje:

"Naša arteška voda koja dolazi iz izdana na dubini od 605 metara u Banji Vrujci, svima poznata kao VODAVODA ima upravo takvu mineorološku balansiranost. Ovu balansiranost je prihvatila hiljadama godina provedenih u posebnom ambijentu ispod površine zemlje, sa očuvanim molekulom, koji jasno ukazuje da je svojim poreklom, interakcijom sa mineralima iz svog okruženja i njihovim prihvatanjem, “zapamtila” poruku koju prenosi onima koji je konzumiraju: poruku balansiranosti životnih funkcija. Znači, ona svojim poreklom, balansiranim mineorološkim sastavom, očuvanim strukturalnim izgledom molekula, ispunjava ovaj osnovni trijas nekoliko hiljada godina zapamćene poruke prenesene u sadašnjost. Savremena tehnologija je učinila da njeno stečeno znanje ostane očuvano i u boci dostupnoj svima, udaljenih i hiljadama kilometara od njenog bitisanja. Ovo čini da arteška VODAVODA svojim praporeklom, boravkom u posebnim uslovima, temperaturi i pritisku, preuzima najbolje iz specifičnih zidova prirodnog rezervoara sa spremnošću da stečeno iskustvo i znanje prenese korisniku," čoveku.

Arteška VODAVODA iz Banje Vrujci ima takav balans minerala koji čuva naše zdravlje i produžava životni vek, naglašava profesor Jovanović, koji je u svetu priznat stručnjak za antiejdžing medicinu. Takođe, on je i predavač po pozivu i član borda za nauku na Svetskom kongresu antiejdžing medicine u Monte Karlu i predavač na Svetskom kongresu estetske i antiejdžing medicine na Tajvanu, koji su održani ove godine. Profesor Jovanović savetuje i koliko i kako treba piti artešku VODAVODU:

- Iz izbalansiranog mineorološkog sastava VODAVODE, kako je to hiljadama godina priroda htela i znala, posebno se ističe silicijum dioksid SiO2. U sadašnjim uslovima življenja i stanju moderne medicine sve više usmerene ka očuvanju zdravlja i produženju životnog veka silicijum dioksid dobija na značaju. VODAVODA koja pijenjem doprinosi upravo očuvanju zdravlja i produženju životnog veka, pije se do utoljenja žeđi. Sa utoljenjem žeđi preporuka je da se popije još jedna čaša VODAVODE, a starijim osobama još dve čaše da bi usporili gubitak vode iz organizma, jer jedan od najvažnijih faktora starenja je smanjenje procenta nivoa vode u organizmu, kaže profesor Tomislav Jovanović.

Ova voda ima izbalansiran sastav minerala - magnezijum (18 mg) i kalcijum (75 mg) kao i nizak sadržaj natrijuma – što je čini izuzetnom. Upravo taj idealan balans minerala, tako inteligentno, prirodno napravljen, daje ovoj vodi poseban kvalitet, pa ona ima isti, ako ne i bolji sastav od nekih svetski poznatih voda, koje važe za najkvalitetnije.

Zašto su arteške vode najkvalitetnije?

Arteške vode su cenjene jer dolaze sa velikih dubina, zaštićene od spoljnih uticaja. Na putu do izdani one se prirodno mineralizuju i filtriraju, pa ih pijemo kakve ih je priroda svojom inteligencijom zaštitila, mineralizovala i filtrirala. Arteške vode su posebne zbog stepena zaštite usled prisustva debelog vodonepropusnog pokrivača koji ih štiti od svih negativnih uticaja iz spoljašnje sredine. U poluzatvorenim strukturama kao što je, na primer, ona gde je otkrivena arteška VODAVODA iz Banje Vrujci, zagađenje je nemoguće, pa se zato i može reći kako je priroda inteligentno sakrila od praktično svega što bi narušilo njen kvalitet. Druga komponenta zaštite je njen dug put od infiltracije sve do mesta gde se zahvata. Voda se na tom putu prolazeći kroz pukotine obogaćuje mineralima u zavisnosti od sastava stena kroz koje prolazi. Na terenu gde je formirana izdan u Banji Vrujci preovlađuju krečnjaci, a krečnjak je po sastavu kalcijum karbonat pa je zato u vodi preovlađujući katjon kalcijum, odnosno ona pripada hidrokarbonatno-kalcijumskim vodama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs