Poboljšajte zdravlje balansiranom ishranom

Na meniju uvek treba da bude obilje sirovog povrća, ali i voća u dozvoljenoj količini, hleba od celog zrna, mahunarki u obliku salate...

Lepi & Zdravi
12:19h Autor:
Poboljšajte zdravlje balansiranom ishranom
Foto: Promo

Bez obzira na to koliko godina imate i čime se bavite, trebalo bi da pazite na svoje zdravlje u svakom trenutku. Iako postoji mnogo načina koji vam u tome mogu pomoći, uvek se polazi upravo od ishrane, koja treba da bude balansirana i umerena.

Pažljivo birajte namirnice za svoj dnevni meni

Na meniju uvek treba da bude obilje sirovog povrća, ali i voća u dozvoljenoj količini, hleba od celog zrna, mahunarki u obliku salate, mršavog mesa i kiselo-mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem mlečne masti. Sve navedene namirnice predstavljaju osnov izbalansirane ishrane uz preporučen unos tečnosti. Bez obzira da li više vremena provodite kod kuće ili van, hranite se umereno, a dalje nutritivne preporuke potražite od stručnjaka, jer one zavise od zdravstvenog stanja, kao i stanja uhranjenosti.

Sa druge strane, roditelji male dece imaju dupli zadatak – treba da paze i na svoju ishranu, ali i na ishranu mališana, čija bi ishrana takođe trebalo da bude umerena i u skladu sa njihovim uzrastom. Potrebno je pratiti preporuke pedijatara koje se direktno odnose na svako pojedinačno dete, ali i opšte preporuke pedijatra vam mogu pomoći prilikom izbalansirane ishrane vaših mališana.

Ne branite slatkiše ni sebi, ni drugima

Svakako, bez obzira na godine, poslastice treba da budu deo vašeg dnevne ishrane. To podrazumeva da se zasladimo toliko da zadovoljimo svoju želju za slatkim ukusom, a ne da preterujemo. Dakle, pazite na svoju ishranu u celini, pa vodite računa i o unosu šećera.

Ukoliko želite, možete koristiti niskokalorijske zaslađivače kao alternativu, čime dodatno vodite računa o kalorijama koje unosite. Nema potrebe da se odričete omiljenih stvari ni ukoliko ostajete kod kuće, kako bi vaša ishrana bila odgovarajuća.

Osim ishrane, naravno, treba da vodite računa i o tome da ne zapostavite fizičku aktivnost. Vežbajte koliko možete, ali i u tome budite umereni. Vodite računa o sebi i svom zdravlju.

Advertisement
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs