obratite pažnju

GASTROENTEROLOG VOJISLAV PERIŠIĆ: Ovako ćete razlikovati pravi med od lažnog!

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je o medu, njegovom uticaju na zdravlje i pravilnom uzimanju.

Lepi & Zdravi
Autor:
GASTROENTEROLOG VOJISLAV PERIŠIĆ: Ovako ćete razlikovati pravi med od lažnog!
Foto: PrintscreenJutjub/ PRVA

Med se, rekao je doktor, ne uzima samo "na kašičicu" već ima i jedan drugi način upotrebe. Gastroenterolog Vojislav Perišić koji je ranije šokirao izjavom o opasnoj vodi sada je objasnio koji je najzdraviji med.

"Što je med tamniji, to je bolji! Ta boja znači da je pčela išla po livadskom cveću, celog leta uzimala sve najbolje od polena. Svetliji med, kao lipov, on baš i nije prvog kvaliteta u zdravstvenom smislu. Ne može on da škodi, taman posla, ali lipov je duplo jeftiniji, a ovaj od trave je duplo skuplji", rekao je on.

Šta znači kada se med ušećeri i da li je tada bezbedan za jelo? O falsifikovanom medu slušamo mnogo, i dalje ga ima na tržištu, a doktor navodi da ga jedna stvar "odaje".

med
foto: Shutterstock

"Kad su samo sitni kristali na korici i površini meda u tegli, to je dobro, čuvaju ga od kontaminacije. U tom smislu ako su sitne gromuljice, to su kristali glukoze i fruktoze, sprečavaju da bakterije prodru i razmnožavaju se. Kad su krupni, onda je to med sa šećerom", kazao je gastroenterolog.

Pravi med nikada ne može da se pokvari, istakao je on i objasnio da je čist med antiseptik u koji bakterije ne mogu da prodru, pa samim time ne može ni da "propadne".

-Med je sterilan, moj prvi susret s medom kao lekovitim sredstvom koje se ne uzima na usta bilo je u jednoj bolnici. Ležala je popadija, otvorenu ranu je imala zbog proširenih vena, a njen lekar podigne kompresu i pokaže mi, rana namazana medom. Rane bolje zarastaju od meda, on je antiseptik", rekao je on i dodao da "samo hrabri hirurzi" smeju to da kažu svojim pacijentima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs