Aperitiv koji leči

Ovako se pravi staroslovenska medovača: Ubija viruse, popravlja cirkulaciju i varenje! (RECEPT)

Jedini alkohol koji ne stvara mamurluk

Lepi & Zdravi 23.07.2020. - 13:58h Autor: opanak.rs
Foto: Shutterstock

Medovača se kroz istoriju visoko cenila zbog svog lekovitog dejstva i bila je drevno piće Starih Slovena. Poreklom je sa prostora gde su se nastanili Stari Sloveni i važi za jedno od najstarijih pića. Za Slovena med je bio, moglo bi se reći, osnovna namirnica, najbolja hrana i piće.


Lekovitost medovače potiče upravo od meda i propolisa, od kojih se i pravi ovaj izvrstan liker. Povoljno deluje na cirkulaciju, protiv bakterija i virusa i poboljšava apetit i varenje, te je idealan aperitiv.

 

U poređenju sa alkoholnim pićima dejstvo medovače je začuđujuće i čudesno. Medovača daje bodrost, radost i smirenje bez ošamućivanja, raslabljenja i nezdravog uzbuđenja. Posle njene upotrebe nema glavobolje, slabosti, mučnine. Naprotiv, medovača ispijena sa merom daje snagu i zdravlje.


Mnogi ne znaju da medovaču mogu vrlo lako da naprave sami, kod kuće, i da tako provereno znaju kog je kvaliteta med korišćen za njenu pripremu, kao i kog je kvaliteta rakija koja se koristi za dobijanje medovače.

 

Ove obloge donose veliko olakšanje: Proširene i bolne vene potpuno nestaju za 3 nedelje! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Obično se koriste domaća rakija lozovača i najbolji aromatični med od lipe.

 

 

Sastojci: 500 g meda, 800 ml lozovače (38-42 %), 100 ml prokuvane ili destilovane vode, 100 ml suvog belog vina, 1 korica limuna, prstohvat korijandera.

 

Priprema: Med se ulije u veći lonac i uz mešanje umereno zagreje da postane tečan. Zatim se skloni sa ringle. Ako je med dovoljno tečan dodaju se lozovača, prokuvana voda, belo vino, narendana limunova kora i usitnjeni korijander uz stalno mešanje. Tako pripremljena smesa uliva se u flaše koje se dobro zatvore.

 

Nakon dva meseca stajanja smesa se filtrira, a rakija ulije u čiste flaše. Što duže stoji, to je bolja!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs