saznajte više

Nekoliko koraka koji mogu da pomognu kada vas ujede komarac: Postoji više načina ali jedan je najbolji!

Volimo leto (pa makar i ovakvo) ali, na žalost, vole ga i komarci. U stanju su da pokvare svako uživanje u prirodi, gradu čak i sopstvenom stanu. Zato smo u stalnoj potrazi za nekim novim sredstvom koje možemo staviti na sebe i koje će nas osloboditi muka. Realno, osim ako ne idete sa svojim repelentom na struju i ne tražite štekere svuda gde se nađete, to je jedina šansa za spas.

Lepi & Zdravi
Autor:
Nekoliko koraka koji mogu da pomognu kada vas ujede komarac: Postoji više načina ali jedan je najbolji!
Foto: Profimedia

U opticaju su zaista mnoge varijante na temu, što prirodne što ne, ali nauka priznaje samo sledeće sastojke: dietiltoluamid (DEET), pikaridin (ikaridin), IR3535, metil-nonil-keton, ulja citrusa i eukaliptusa. Da, zvuči kao dosta hemije. Ipak, ovo ne znači da najtežu artiljeriju treba da koristite svaki dan. Velika je verovatnoća da vam u centru grada neće trebati ništa jače od arome limuna, a za večernji odlazak u prirodu naoružajte se ozbiljnije.

To koliko vas komarci “vole” jeste genetski, a vaše navike, hrana koju jedete, da li nosite svoj omiljeni parfem ili ne (osim ukoliko nije jak citrus) i slično ne igraju veliku ulogu. Ženke komaraca - a ujedaju samo ženke - imaju receptore za ugljen dioksid koji svi izbacujemo kako dahom tako i preko kože i mlečnu kiselinu koja je nusproizvod rada mišića i vežbanja. Sastojci poput limuna i limun trave iritiraju komarce pa se od njih sklanjaju, ali oni poput DEETa i IR3535 čine da komarci izgube orijentaciju i zbog toga jesu efikasniji, pogotovo u ekstremnim uslovima.

A ŠTA KADA NAS KOMARCI IZUJEDAJU?

Crvene blande su odgovor našeg imunog sistema na pljuvačku komaraca na koje telo reaguje tako što oslobađa histamin i stvara se upalni proces. Antihistaminici najbrže smiruju svrab i otok. U praksi, na ujed komaraca treba primeniti sve tehnike koje umiruju upalu:

HLAĐENJE

Ovo je prvi korak u smanjivanju otoka. Napravite hladan oblog i držite ga na mestu uboda. Idealno je da to bude kockica leda umotana u krpu, nikako direktno led na kožu. Nemojte je držati predugo već smenjujte intervale od nekoliko minuta sa i bez obloga.

ANTIHISTAMINIK

Krema koja sadrži antihistamine će brzo smiriti otok i svrab ali ukoliko imate više ujeda i ne možete da izdržite, slobodno uzmite tablete histaminika koje se prodaju bez recepta.

OVAS

Ne, nije samo za doručak. Ovas je prirodan sastojak koji ublažava svrab i alergijske reakcije (nekada se čak koristio i za male boginje). Napravite gustu kašu od ovsa i vode, nanesite na ujede komaraca i sačekajte desetak minuta pa isperite.

MED

Med ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo i pomaže u zarastanju rana. Samo pazite da ga ne nanosite pre izlaska iz kuće inače ćete postati magnet za sve druge insekte.

HIDRATACIJA

Poslednje što želite jeste suva koža koja se peruta i sklona je iritaciji. Mleka i balzami za telo namenjeni osetljivoj i atopičnoj koži su vaš najbolji saveznik ako su vas izujedali komarci. Nanesite ih na kožu koja je još vlažna nakon tuširanja za ekstra dozu hidratacije. Ulja sa limunom su odlična prevencija ali ako ste već pokriveni ujedima mogu iritirati kožu (kao i svako eterično ulje).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs