SPASONOSNO

Četiri situacije kada je domaće ulje origana spasonosno: Niste svesni koliko je važno imati ga pri sebi! (RECEPT)

Ako vam ta ideja do sada nije pala na pamet - od sada ćete jednu bočicu uvek imati pri sebi!

Lepi & Zdravi 13.07.2020. - 17:45h Autor: Stil/BastaBalkana
Foto: Shutterstock

Sigurno nikada niste pomislili da bi sa sobom trebalo da nosite bočicu ulja origana. Verovatno ćete promeniti mišljenje kada saznate u kojim vam situacijama ovo ulje može biti od dragocene pomoći. Nudimo vam i recept za domaće origanovo ulje koje svako može sam da napravi kod kuće.

 

Ulje origana je skromni prirodni lek, ali izuzetno koristan, jer pokazuje fantastična antibakterijska svojstva koja ga između ostalog čine idealnim pratiocem u mnogim životnim situacijama sa kojima se svakodnevno susrećemo.

 

Origanovo ulje pokazuje izuzetna zdravstvena svojstva i odlično je u mnogim situacijama kada vam zaista može biti od prve, ali i presudne pomoći.

Navešćemo četiri posebna slučaja kada je neophodno da vam se pri ruci nađe ulje origana

 

  • Možete ga koristiti u slučaju trovanja hranom

 

Bez obzira koliko ste u prilici da kupujete kvalitetne namirnice, uvek postoji šansa da neka bude pred istekom roka ili je već načeta određenim mikroorganizmima, pa da dođe do trovanja organizma. Ovaj problem se pojačava u situaciji kada treba negde da otputujete. Procenjuje se da čak 97 odsto slučajeva trovanja hranom nastupi zbog nestručnog održavanja namirnica . Ulje origana može biti opcija koju treba uzeti u obzir kao da je lek. Biljka origano sadrži prirodna antimikrobna jedinjenja koja ubijaju obične patogene hrane. Zdravstveni stručnjaci preporučuju konzumiranje origanovog ulja već u toku prvih znakova trovanja hranom. Predlaže se doza od oko 500 miligrama, četiri puta dnevno. Ulje origana ne samo da će ubiti štetne bakterije u crevima, već će smanjiti zdravstvenu opasnost u koju zapadamo trovanjem.

 

  • Možete ga koristiti da biste izbegli prehladu nakon putovanja avionom

 

Svako ko mnogo putuje zna da letenje avionom čini čoveka sklonijim prehladi. Ova pojava je postala tako uobičajena da većina ljudi izdvaja nekoliko dana da se oporavi posle dužeg leta(džet-leg). Međutim, ovo ne mora da se dešava. Ulje origana sadrži aktivno jedinjenje pod nazivom karvakrol koje eliminiše mikroorganizme koji mogu izazvati prehladu ili grip. Osim toga, ovo ulje može podići čitav imuni sistem koji će na efikasan način da se izbori protiv patogena iz vazduha.

  • Možete ga koristiti kada vas ugrize insekt

 

Origanovo ulje može da deluje kao antihistaminik. Primenjeno po površini kože, ovo ulje može da smanji crvenilo i otok izazvan ujedom insekata. Ulje origana se može i konzumirati, tako što će nekoliko kašičica pomoći u smanjivanju simptoma polenske groznice i alergija. Jednostavno, origanovo ulje pokazuje potencijal "ubice bolova", a može biti korisno i kod određenih iritacija kože.

 

  • Možete ga koristiti za zdravlje crevne flore

 

Brojne studije uspostavljaju vezu između dobrog rada creva i mentalnih performansi čoveka, pa je i zbog toga važno da vaš sistem za varenje bude zdrav i oslobođen od parazita. Origanovo ulje može ubiti određene crevne parazite kao što su Blastocystis hominis, Entamoeba hartmanni i Endolimax nana. Osim ovoga, ulje origana mogu koristiti žene sa atipičnim menstruacijama, koje doživljavaju vrlo bolne ili neprijatne cikluse. Origanovo ulje može pomoći u regulisanju tog ciklusa.

 

  • Napravite sami ulje origana!

 

Origanovo ulje se lako može napraviti u sopstvenoj režiji kod kuće. Za ovaj više nego jednostavan recept potrebno vam je:

 

– šaka svežih listova origana (drobljeni ili seckani)

ulje (u obzir dolazi samo ulje koštice grožđa, masline ili badema)

– dve standardne, potpuno sterilisane tegle

 

- U duboku posudu stavite vodu da vri i čim provri sklonite je sa šporeta. Stavite prethodno pripremljeno lišće origana u sterilisanu teglu i sipajte jedno od tri navedene vrste ulja preko listova skoro do vrha tegle. Tu teglu onda stavite u posudu sa provrelom vodom i ostavite je da odstoji tako nekoliko minuta (ne više od 10).

 

Toplota koja okružuje teglu podstiče origano da sam od sebe oslobađa svoja prirodna ulja. Izvadite teglu sa uljem i origanom iz tople vode i postavite je na dobro osvetljeno mesto da odstoji najviše do dve sedmice. Potrebno je da periodično promešate smesu u tegli svakih nekoliko dana.

 

Posle dve nedelje, ocedite ulje presipanjem u drugu sterilisanu teglu, a zatim čisto origanovo ulje čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Uzimati ga odatle po potrebi ili povremeno sipati u manju staklenu bočicu kako bi vam se u svakoj prilici našlo pri ruci.

(Stil.kurir.rs/Baštabalkana)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...