korona virus

Ispovest zaražene novinarke iz Njujorka: Osećala sam bol u grudima i kao da mi neko stiska pluća!

Ona otkriva kako se osećala kadase razbolela i šta je o zdravstvu u Njujorku saznala kada je zaražena koronom

Lepi & Zdravi 11.04.2020. - 16:51h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Novinarka Business Insidera Aria Bendix živi i radi u Njujorku, a od početka krize sa korona virusom izveštavala je o COVID-19 i iz kineskog grada Vuhan, odakle se virus navodno i proširio.

 

Ali, kako piše, 'od početka je nekako i znala da će o korona virusu izveštavati i iz Njujorka'. Ono što ipak nije mogla da pretpostavi je da će i sama biti zaražena.

 

Prenosimo vam njenu priču u celosti:

 

Ako sam jednu stvar naučila iz nešto manje od tri meseca koliko pratim pandemiju korona virusa, to je da uvek moram biti spremna na najgore. Kada je Njujork 1. marta objavio da imaju prvi slučaj zaraze, odmah sam kupila toalet papir za dve nedelje, maramice za dezinfekciju, hranu i kafu.

 

Naredne dve nedelje prijatelji su me stalno ispitivali 'treba li i dalje da idem u teretanu' (verovatno ne) ili 'je li sigurno šetati napolju" (da, na udaljenosti od dva metra od drugih).

 

Kad su u Njujorku 15. marta počeli da se zatvaraju kafići, restorani i škole, sa svoje dve cimerke i četiri komšije dogovorila sam se da ćemo se tek tada videti.

 

Bilo je nas sedam - a stalno se govori da se treba ograničiti okupljanja s deset i više ljudi.

 

Da li hirurške rukavice smeju da se peru i ponovo koriste: Samo u jednom jedinom slučaju!

Dva dana kasnije celo telo je počelo da me boli. Međutim, tešila sam se što nisam imala ni jedan od glavnih simptoma korona virusa: visoku temperaturu, suvi kašalj ili otežano disanje.

 

Takođe, znala sam da teške slučajeve virusa uglavnom razviju stariji muškarci koji imaju drugih zdravstvenih problema. Kako ne spadam ni u jednu od tih grupa, počela sam da se pitam da li je mojestanje psihosomatsko.

 

Lekari su mi rekli da je baš svako podložan infekciji, a kad sam u roku od 24 sata dobila visoku temperaturu, znala sam da nešto nije u redu. Shvatam kako mnogi pogrešno tumače simptome ovog virusa, ali s telom mi se događalo nešto što nikad pre nije- sećala se kao da sam istrčala maraton, a onda me još i udario auto.

 

Odlučila sam da se samoizolujem u svom stanu. Nikakvo pisanje o COVID-19 nije moglo da me pripremi na osećaj koji sam imala kasnije, dok sam se 'borila za vazduh pri svakom udisaju.

 

Bolovi su trajali nekoliko dana, tokom prve nedelje su bili sve gori, a onda sve slabiji , te sam pretpostavila da je vrhunac bolesti prošao. Nedelju dana od pojave prvih simptoma počela sam da osećam bol u rebrima i pritisak kao da mi neko stiska pluća, kao harmoniku. Jedva sam disala.

foto: Shutterstock

Zakazala sam video sastanak sa lekarom, koji mi je rekao da odem na Hitnu ako mi se simptomi pogoršaju. Nakon hodanja od spavaće sobe do kupaotila u malom stanu u Njujorku bila bih toliko umorna i zadihana da sam morala sesti - bez obzira što sam svake subote trčala malo manje od deset kilometara.

 

Kad sam došla na Hitnu dali su mi masku za lice i otpratili me u čekaonicu. Nikoga više nije bilo, a doktor me je odmah video. Potvrdio je ono na što sam sumnjala: gotovo sigurno imam COVID-19. Ali na Hitnoj nisu testirali.

 

Umesto toga, lekar mi je izmerio nivo kiseonika i zamolio me da istovremeno hodam i pričam. Tad mi je dao izbor: Može me uputiti u bolnicu ili da odem kući i sama se nosim sa simptomima.

 

Znala sam da su bolnice već pune pacijenata s COVID-19. Otišla sam kući da legnem, a uveče sam zamolila prijatelja da me opet odvede na Hitnu jer nisam mogla da dišem.

 

Čekala sam oko sat vremena. Zatim su me odveli u sobicu veličine ormara. Doktorka mi je rekla da ne može učiniti ništa da mi pomogne s mojim simptomima.

 

"Činjenica da 'možeš da govorim pune rečenice bio je dobar znak', rekla je, te dodala:

 

"Ti si odličan primer zašto mladi moraju da ostanu kod kuće".


Budući da bolnice u Njujorku sad testiraju samo one najteže slučajeve, mnogi 'blaži' ostanu nezabeženi.

 

Istraživanje Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje da većina s korona virusom 'lakše' oboli, što znači da većina infekcija u Njujorku uključujući moju - uopšte ni ne ulazi u zvanični broj slučajeva.

 

"Nažalost, jednostavno nismo u mogućnosti da testiramo sve, iako bismo želeli", rekla mi je kliničarka. 

 

'Sada moramo da se usredsredimo na one kojima je potrebna intubacija i koji su kritični'.

 

Ipak, podaci zdravstva pokazuju da osobe mlađe od 44 godine čine otprilike petinu hospitaliziranih zbog korona virusa Njujorku. 

 

U hitnoj sam pitala doktora kad se moj slučaj eventualno više neće smatrati blagim ili kad situacija zahteva test.

 

Rekao mi je 'ako bi se borila s disanjem i dok sedim'. Sve što bolnica može, dodao je, je da napravi rendgen grudnog koša, ali to će samo potvrditi ono što već znamo, da je virus.

 

Pre nego što su me otpustili, lekar mi je rekao da se vratim ako mi se stanje pogorša. Jedva sam mogla da zamislim kako bih se tad osećala. Nakon još jedne neprospavane nedelje, počela sam da osećam da mogu normalno da udahnem. To je bilo otprilike u isto vreme kad je počelo da me boli grlo pa sam jedva jela i pila.

 

Do 14. dana od prvih simptoma, dana kada je trebao da prestem biti zarazna, bolovi su se vratili. Osećala sam se kao da su se vratili na kvadrat, ali barem sam mogla disati.

 

Čini mi se kao da je prošla cela večnost od kad sam u Vuhanu u Kini intervjuirala ljude zatvorene u stanovima i od početka sam bila spremna da će ovaj virus biti stvarnost svih nas. Ali, nisu svi bili spremni.


U početku je bilo toliko optimizma. Nije se osećala panika Vlade i svi su ponavljali da nema razloga za brigu",  rekao mi je prodekan škole za javno zdravstvo Džons Hopkins Blomberg, Džošua Sharfstein.

 

"Što se tiče testiranja, Vlada nije ozbiljno shvatila krizu do sredine marta. U to  vreme su se mnogi Amerikanci - uključujući i mene - već razboleli - rekao mi je Aleks Greninger, pomoćnik direktora Kliničke laboratorije virusologije na Univerzitetu Washington.

 

"Trebalo je znati kako će se proširiti - rekao je Greninger. Virus je 'pokosio' Italijane. Proširio se celom Evropom. I ne znam koliko će ovde ljudi umreti dok neki shvate važnost socijalne distance.

 

Isto je tako potrebno da neko umre - ili da je barem u neposrednoj opasnosti - da bi ga se u bolnici u Njujorku testirali. A budući da je tako, drago mi je što nisam zahtevala da me testiraju.

 

Ovaj lek potvrđeno ubija korona virus: Ruska biomedicinska agencija objavila!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...