LEPOTA U DOBA KORONE

Žene, budite oprezne: Evo koliko se korona virus zadržava na kozmetičkim proizvodima!

Stručnjaci odgovaraju da li je pametno šminkati se u vreme pandemije

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shuterstock

Znamo da virus može da se zadrži na nekim površinama i do nekoliko sati, a najduže na plastici i kartonu, piše Cosmopolitan.rs

Šta je da kozmetičkim proizvodma? Evo do kojih saznanja su došli istraživači.

„Još ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li COVID-19 može da se zadrži na kozmetičkim proizvodima. Virusima je potrebna ćelija domaćin da bi se razmnožavala, pa za razliku od bakterija ne mogu da ostanu aktivni dugo.

Ono što je dokazano studijama da je period njihove aktivnosti od dva sata do devet dana, u zavisnosti od površine, otkriveno je na Univerzitetu Kolumbia. Na osnovu toga je preporučljivo dezinfikovati svu ambalažu koju redovno koristite.

Što se tiče samog proizvoda koji se nalazi u toj ambalaži i tu treba biti oprezan. Virus neće biti jednako aktivan na svim proizvodima.

Proizvodi sa visokim sadržajem alkoholom, poput sredstava za čišćenje lica i tonika, čine virus neaktivnim. Međutim, pošto su kreme uglavnom formulisane sa manje ili bez alkohola, teoretski bi mogle biti podložnije kontaminaciji.

Da biste sprečili da virus uđe unutra, uvek temeljno operite ruke pre upotrebe kozmetičkih proizvoda. Ne zaboravite na kozmetičke dodatke kao što su četkice za šminkanje, sunđeri i ostali aplikatori. Takođe ih je potrebno redovno dezinfikovati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...