Narodna medicina

Čaj od origana: Kako se priprema i konzumira ovaj moćni napitak

Bilo da ga koristite svežeg ili sušenog, sa origanom ne možete da pogrešite, jer spada među najpopularnije medicinske i kulinarske začine koji se koriste vekovima.

Lepi & Zdravi
13:51h Autor:
Čaj od origana: Kako se priprema i konzumira ovaj moćni napitak
Foto: Shutterstock

Origano je nadaleko čuven po svojim lekovitim moćima. Snažan je antioksidans, ima antiupalno delovanje, te može da vam pomogne sa brojnim zdravstvenim problemima.

Ovaj začin specifičnog ukusa prepun je vitamina A, C, E i K, kao i magnezijuma, gvožđa, mangana i vlakana, pa važi za odličnu prevenciju mnogih stanja. Između ostalog, pomaže da se telo oslobodi toksina i da se uspostavi hormonalni balans. Zbog veoma visoke antioksidansne aktivnosti, origano ima moć da neutrališe štetne slobodne radikale.

U sušenom origanu nalazi se oko 3 odsto njegovog esencijalnog ulja, kao i mnogobrojna lekovita jedinjenja.

Naučne studije otkrile su da začinske mešavine koje sadrže origano i koriste se za pripremu mesa pre kuvanja, snižavaju nivo malondialdehida u mesu (slobodnih radikala) za 71 %, kao i nivo istih u ljudskom urinu za 49 procenata. Začinska mešavina koja je analizirana kroz studiju sadržala je cimet, origano, ruzmarin, đumbir, crni biber, mlevenu papriku, beli luk u prahu i karanfilić.

Kako koristiti origano u medicinske svrhe?

Možete ga koristiti sušenog, svežeg ili u formi ulja, a najjednostavniji način jeste da kuvate čaj od origana.

foto: Shutterstock

Da biste izlečili infekcije mikrobima, poput atletskog stopala, možete se poslužiti uljem origana. Razblažite ulje (suviše je jako) i nanosite na zahvaćena mesta dva puta dnevno.

Bolesti kod kojih origano pomaže:

  • gušenje,
  • artritis
  • kašalj i prehlada
  • problemi sa varenjem
foto: Profimedia

Kako koristiti origano za maksimalni efekat

Ovako se priprema lekoviti čaj od origana:

Sastojci: 4-6 kašika suvog lišća origana, 2-3 šolje vode, kriška organskog limuna (može, ali i ne mora), med po ukusu.

Priprema: U manjoj šerpi prokuvajte vodu, pa dodajte lišće origana i ostaviti da lagano vri oko četiri minuta. Ostavite da se ohladi, pa procedite i zasladite medom po vašem ukusu. Pijuckajte po malo tokom celog dana za maksimalni efekat.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs