Obratite pažnju

Neverovatna svojstva nane!

Ova zdrava biljka sprečava pojavu buva kod kućnih ljubimaca, štiti od mrava i muva, ublažava problem sa želucem, ali ima i puno blagodeti na kožu
Lepi & Zdravi
01:16h Autor:
Neverovatna svojstva nane!
Foto: Shutterstock

Osim što se lako uzgaja, nana ima neverovatnih prednosti. Evo nekoliko saveta kako da nanom na prirodan način oterate neželjene bube, uvek imate svež miris u domu i ublažite grčeve u stomaku. Vrlo je važno napomenuti da se nana vrlo brzo širi, pa je pametnije da je posadite u zasebne saksije, a ne sa ostalim biljem.

Uzgajanje nane privući će u vaš vrt ili na terasu brojne korisne insekte. Naime, nana je bogata nektarom i polenom, a držaće ove poslastice lako dostupnim za korisne insekte, poput pčela. Osim što privlači "dobre insekte", nana istovremeno odbija one "loše". Kako biste oterali mrave i muve, držite posudice s nanom pored vrata ili na prozorima. Osim toga, područje oko vrata i prozora možete da pošpricate razređenim eteričnim uljem nane (odnos neka bude deset kapljica vode na jednu kapljicu ulja).

Nana je odlična i prilikom sprečavanja pojave buva kod kućnih ljubimaca. Recept je vrlo jednostavan: u gazu ili platnenu vrećicu stavite dva lista sveže nane, jedan list svežeg tamjana i jedan list svežeg pelina. Sve to stavite ispod jastuka ili ćebeta na kojem spava vaš ljubimac.

Čaj od nane je odličan način ublažavanja problema sa želucem. Naime, nana pomaže u smirivanju probavnog trakta i ublažava probavne tegobe, nadutost i grčeve u stomaku.

Mentol hladi i osvežava kožu, što nanu čini odličnom biljkom za letnje vrućine. Koristite je za ublažavanje bola kod opekotina od sunca tako što ćete napraviti visoko koncentrovani čaj od nane i dobro ga rashladiti u frižideru. Kako bi smirili kožu izgorelu na suncu jednostavno stavite obloge od pripremljenog čaja.

Kako bi vaš dom uvek mirisao sveže, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja nane u sredstvo za čišćenje koje inače nema mirisa. Takođe, nije loše isprobati i ovaj sjajan način čišćenja podova koje održava i neguje drvene podove: razredite šoljicu belog sirćeta u litar vode i dodajte tri do pet kapi eteričnog ulja nane.

Nana je sjajno osvežavajuće piće. Dodajte listove sveže nane u hladnu vodu ili običan ledeni čaj i pustite da odstoji pola sata ili više. Nakon toga to sjajno piće poslužite s puno leda.

Hranu koju često jedete obogatite nanom. Sitno naseckane listiće sveže nane stavite na grašak, šargarepu ili karfiol u zadnja dva minuta kuvanja. Čokoladnim kolačićima dajte potpuno novi ukus. Sitno naseckane dve kašičice sveže nane dodajte u testo za čokoladni kolač i pecite kao i inače. Oduševićete se promenom.

Kako biste osvežili dah, žvakaće gume i bombone vam nisu potrebne. Listić sveže nane delovaće jednako dobro, a i prirodnije je. Jednostavno uberite listić iz teglice i žvaćite ga.

Štucanje ublažite nanom i to tako što ćete u čašu mlake vode dodati nekoliko kapi sveže isceđenog limuna, malo soli i nekoliko listova nane.

Ako vam je začepljen nos, skuvajte lonac vode, skinite sa šporeta i nakon toga dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja nane. Nagnite se nad lonac i glavu pokrijte peškirom i inhalirajte se. Para od nane će sjajno očistiti sinuse, a dobra je i za čišćenje lica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs