Obratite pažnju

9 mogućih promena na dojkama: Tri su potpuno normalne, ostale ukazuju na opaku bolest!

Žene, ovo treba da znate

Lepi & Zdravi
Autor:
9 mogućih promena na dojkama: Tri su potpuno normalne, ostale ukazuju na opaku bolest!
Foto: Shutterstock

Sa godinama se celo telo menja, pa tako i dojke. S obzirom na to da je karcinom dojki najčešći ubica žena na svetskom nivou, dame bi trebalo da znaju koje promene su potpuno prirodna pojava, odnosno posledica starenja tela, a koje predstavljaju znak za uzbunu i obaveznu posetu lekaru!

Normalne promene na grudima

- Strije

Kao i na svakom drugom delu tela, i na dojkama mogu da se pojave strije usled smanjenja elastičnosti i kolagena u koži. Strije na dojkama mogu da se pojave i pre starenja kože - usled gojenja ili mršavljenja (ukoliko se menja veličina grudi), kao i tokom trudnoće i dojenja.

- Bradavice okrenute nadole

Za ovu pojavu zaslužna je sila gravitacije u kombinaciji sa oslabljenim tkivom dojki. Ako imate velike grudi, višak kilograma ili ste pušač, ova pojava može da se javi i u mladosti.

- Sve veći prostor između dojki

Za ovu pojavu može da bude zaslužan manjak estrogena koji s godinama neizbežno dolazi. Čvrsto tkivo grudi zamenjuje se masnim, pa se grudi opuštaju i razdvajaju. Razmak između dojki određuje njihov oblik i veličina.

U islamskim zemljama rak se ne smatra ozbiljnom bolešću: Ovako ga oni leče!

foto: Shutterstock

Promene na dojkama koje mogu da ukazuju na nešto ozbiljno

- Tvrde kvržice

Iako većina žena kada napipa kvržicu na dojci pomisli na kancer, većina ovih izraslina zapravo je benigna. Ipak, bolje je sprečiti nego lečiti, pa je najpametnije da svaku izraslinu pregleda lekar.

- Bol u dojkama

Kancerogeno tkivo u dojkama veoma retko izaziva bol, ali bi ipak trebalo da zakažete pregled kod specijaliste i uverite se o čemu se zaista radi. Postoji redak, ali izuzetno agresivan tip kancera dojke koji može da izazove bol, a uz koji se obično javljaju i crvene tačkice. Ako bol traje više od nekoliko dana i vremenom se pojačava, obavezno posetite lekara.

- Curenje iz bradavica

Čak i ako niste trudni i ne dojite, nije neobično da se ponekad javi tečnost iz bradavica, koja je obično bezbojna, mlečna, a može biti čak i žuta, zelena, kao i krvava. Ako se to dešava redovno ili kada pritisnete bradavicu, lekarski pregled je obavezan jer je moguće da se radi o kancerogenom tkivu.

Lek za potpuni preporod tela, koristi se pre zime: Izgubićete kilograme, ojačati kosti i imunitet, a kosa i koža će blistati! (RECEPT)

foto: Shutterstock

- Drastična razlika u izgledu dojki

Savršeno simetrične grudi su velika retkost, pa nemojte odmah da se uplašite - normalno je da jedna bude veća od druge. Ipak, ako je jedna dojka praktično odjednom drastično veća ili vam se na dodir čini drugačijom, posetite lekara. Ovo može biti znak raka dojke.

- Crvene tačkice

Obično je u pitanju osip ili neko privremeno stanje kože. Ali, može biti znak retkog, ali agresivnog inflamatornog raka dojke. Za svaki slučaj, idite na pregled, naročito ako uz tačkice osećate i bol.

- Uvučena bradavica

Za ovu promenu postoji nekoliko razloga. Stručno se naziva retrakcija bradavice i najčešće nastaje usled zapaljenja ili oštećenja tkiva iza bradavice u vidu ožiljaka. Ti ožiljci nastaju iz brojnih razloga, ali ne nužno usled kancera. U slučaju raka, kancerogena izraslina napada kanale iza bradavice i tako je uvlači unutra. Posetite lekara kako biste otkrili pravi razlog ove promene.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs