Zlu ne trebalo

Šta prvo treba uraditi nakon ujeda pčele ili ose: Svako treba da zna!

Nikad ne vadite žaoku pincetom ili prstima, jer ćete samo proširiti ranu

Lepi & Zdravi
09:28h Autor:
Foto: Shutterstock

Pčele su za svet neophodne i preko potrebne.

 

Toplo vreme znači da su na svakom koraku, a baš kao i ose, potencijalno mogu da budu i opasne, naročito ako imate alergiju na njihov ubod.

 

Zašto nas pčele i ose ujedaju?

 

Pčele nemaju nameru da napadnu, ali brane svoju košnicu i same sebe, pa ih ipak možemo smatrati malenom pretnjom. Neke od njih uginu odmah nakon uboda, pri kojem često ostavljaju i svoju žaoku, za razliku od osa koje ne ostavljaju žaoku u koži i mogu da ubodu nekoliko puta.

 

Šta učiniti ako vas ujede pčela ili osa

 

Ako vas ubode pčela, ne treba previše da tražite čime ćete izvaditi žaoku - poslužiće vam kartica ili lična karta. Pritisnite uz ubod, pa će žaoka sama izaći i minimalizovaće se količina pčelinjeg otrova koji je ušao u telo. Dobar izbor je i nož za mazanje, koji ne može da vas poseče. Izbegavajte vađenje žaoke pincetom ili prstima, jer tako može da se pritisne žaoka i oslobodi više otrova u telo. Osim toga, tako ćete samo proširiti ubod i teže će zaceliti.

 

Pčele su me izlečile od multiple skleroze: Žena otkriva neverovatno iskustvo!

foto: Profimedia

Nakon što izvadite žaoku, na taj deo tela stavite hladnu oblogu ili pod hladnu vodu, kako bi se ublažio otok. Nakon toga, ako niste alergični, na ubod možete da namažete eteričnim uljem lavande, eukaliptusa ili čajevca.

 

Ukoliko znate ili sumnjate da ste alergični na ujed pčele ili ose

 

Ako se jave otežano disanje, poteškoće s gutanjem, vrtoglavica i nesvestica, to mogu da budu prvi znakovi anafilaktičkog šoka. Takva reakcija može da ugrozi život ako se ne primeti i ne reaguje na vreme.

 

Kako sprečiti ujed pčele i ose?

 

Garancija ne postoji, ali izbegavajte tamnu odeću i parfeme kada odlazite u prirodu, ako jedete na otovrenom, što brže sklonite ostatke hrane, jer ovi insekti baš na to idu. Najbolja odbrana je da ostanete mirni ako pčela leti blizu vas, jer će se u suprotnom uznemiriti i braniti svojom žaokom.

 

Da insekti više nikad ne priđu vašem domu: Samo postavite teglu sa ovim unutra!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...