Nikad ranije nije čula za ovako nešto

Iscedila limun, napravila koktele i otišla na sunčanje: Neverovatno je šta se ovoj ženi desilo sa rukama! (FOTO)

U pitanju je veoma redak, ali ne nemoguć slučaj teških opekotina

Lepi & Zdravi
14:44h Autor:
Iscedila limun, napravila koktele i otišla na sunčanje: Neverovatno je šta se ovoj ženi desilo sa rukama! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

Profesionalna šminkera Amber Prepčuk iz Edmontona u Kanadi sredinom juna povukla se s prijateljicama u kolibu kraj jezera. U kuhinji je iscedila 18 limunova za margaritu, s tim da ih je desetak najpre iscedila ručno, pre nego što je pronašla cediljku.

Potom je malo isprala ruke i izašla napolje, kako bi se sunčala i plivala s prijateljicama. Dva dana kasnije probudila se u agoniji zbog strašnih opekotina na rukama!

"Ja sam tvrd orah i mogu da podnesem bol, ali sam se probudila doslovno plačući od bola. Činilo mi se da mi koža ključa iznutra ka spolja. Kad god bih pomerila prste, sve bi me zatezalo. Bilo je strašno", ispričala je Amber za Dejli mejl.

Majka otkrila genijalni trik: Kako da vam opekotine od sunca nestanu za pola sata! (FOTO)

Amber je pretrpela fotodermatitis, hemijsku reakciju koju na koži izazivaju hemikalije koje sadrži limun (ali i limeta, celer i peršun), što pospešuje delovanje UV zraka. Takva reakcija je retka, ali neki ljudi su osetljiviji, pa dermatolozi često rutinski očekuju i slučajeve "spaljivanja" limunovim sokom tokom leta.

Šminkerka nikada ranije nije čula za moguću reakciju kože pod delovanjem sunca na limunov sok, a nije ni njen lekar, pa je odbacio mogućnost da ima opekotine ili alergijsku reakciju. Ipak, poslao ju je kući s lekovima protiv bolova, koje je pila nedelju dana, da ublaže bolove. Rane joj je zamotao zavojima, što je bilo korisno zbog zaštite od infekcije, ali pojačavalo je neprijatan osećaj zbog trenja zavoja po koži.

Supermelem za opekotine od sunca: Spas za uništenu kožu! (RECEPT)

Nekoliko nedelja išla je na previjanja, tretmane kože vitaminom E, sušenje i skidanje mrtve kože i držala ruke neumotane, kako bi iz plikova na koži iscurio gnoj. Sada koristi vitamin E, snažnu kremu za sunčanje i dnevnu hidratantnu kremu i čini se da joj pomažu.

"Profesionalno se bavim šminkom, pa sam navikla da stalno perem ruke sapunom, ali ne mogu da se setim jesam li to učinila i nakon ceđenja soka od limuna. Možda i ne, ali ne znam da li bi to uopšte nešto značilo", kaže Amber.

Ipak, svima savetuje da posle ceđenja soka od limete ili limuna dobro operu ruke sapunom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs